Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Další "prasehod". Vadlejch napodobil Špotákovou a do finále míří s Frydrychem

Praha – Oštěpaři hází zatraceně daleko. Už kvalifikace naznačila, jak vyrovnané a kvalitní je současné oštěpařské pole. Hned třináct závodníků splnilo kvalifikační limit 83 metrů. Češi měli padesátiprocentní úspěšnost. Zatímco Vítězslav Veselý i Jaroslav Jílek se na postupující dívali s velkým odstupem, Jakub Vadlejch urval limit, jak se dalo, a Petr Frydrych si připsal dokonce svůj nejlepší výkon roku. Schyluje se k německo-českému souboji? Johannes Vetter oslnil hodem přes 91 metrů. Přímý přenos finále sledujte v sobotu od 21:15.

Jakub Vadlejch
zdroj: Reuters

Frydrych: Chci odejít s pocitem, že jsem tam nechal všechno

První hod a hned sezonní maximum. 86,22. Devětadvacetiletý Frydrych se zachoval v kvalifikaci jako opravdový mazák. A to neprožívá zrovna skvělou sezonu.

"Psal mi kamarád a ptal se, na kolik to vidíš. Říkal jsem 77 až 87 metrů," prohlásil Frydrych. Nic od sebe nečekal. Na mistrovství proklouzl na poslední chvíli a naladil se skvěle. "Cítil jsem, že to dnes můžu hodit. To, že to bylo 86 metrů, to je něco, co můžu využít pro sebevědomí."

Je nám líto, video expirovalo.
Nejdelší kvalifikační pokus a ohlasy Petra Frydrycha

Za poslední dobu se vylepšil o několik metrů. Kde se to v něm vzalo? "Hodně jsem se v tom patlal a ta moje složitější technika mi prostě nevycházela. Nebyl jsem schopný dělat tam základní oštěpařské prvky, tak jsme to trochu zjednodušili směrem k čelnímu házení. To je něco, co mi teď vyhovuje a cítím se v tom dobře," vysvětlil.

Žádné metry jako cíl, žádné umístění jako úkol pro finále. "Chci odejít s pocitem, že jsem tam nechal všechno a dál to nešlo," uvedl.

Jakub Vadlejch: Hoď kvéčko, je jedno jakým stylem

Česká jednička v této sezoně Vadlejch házel stabilně nad 84 metrů a svěřil se, že milosrdnější limit zvládne i bez toho, aby dbal na vytříbenou techniku. Hodil 83,87. "Jestli Barča (Špotáková) řekla, že to hodila prasehodem, můžu to říct stejně," prohlásil bezprostředně po úspěšné kvalifikaci.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejdelší kvalifikační pokus a ohlasy Jakuba Vadlejcha

"Řekl jsem si hoď kvéčko, je jedno jakýmkoli stylem," podotkl. "Byl jsem dnes klidnější než jiné roky. Věřil jsem si a věděl jsem, že dneska se na krásu házet nebude," dodal.

Veselý: Nebyl tam rytmus

Mistr světa z Moskvy a bronzový olympijský medailista právě z Londýna se necítil podle svých slov před kvalifikací úplně špatně. Na rozcvičovacím stadionu se trefoval. "Tady to ale byla hrůza. Nevím, jestli to bylo povrchem. Jak jsem se rozběhnul, neorientoval jsem se nohama. Nedonutil jsem je k lepší aktivitě. Rytmus tam skoro nebyl, z toho se nedá hodit," popsal.

Výsledek neodpovídá Veselého touhám, ale vypovídá o sezoně, ve které ho trápily potíže s kolenem. Nejdelší pokus měřil 75,50. "Je těžké hledat něco zázračného, když jste to nenašli na jiných závodech v sezoně," připustil Veselý.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejdelší kvalifikační pokus a ohlasy Vítězslava Veselého

"Je to podmíněné zdravím. Když nejste zdravý během přípravy, nemůžete trénovat, jak potřebujete, projeví se to pak ve výkonech. Člověk pořád doufá, ale zázrak se nestal," uvedl Veselý.

Letos už žádné závody neplánuje. Potřebuje nabrat sil. Co si přát nejvíc? Hlavně zůstat zdravý. "Máme štěstí, že nemáme halu, že období mezi sezonami máme dlouhé a dokážeme přehodit na jinou kolej. Když je ta sezona špatná, hodí se to. To teď vítám," zdůraznil.

Jílek: Měl jsem začít třetím hodem

Až napotřetí jeho oštěp přeletěl 80 metrů, ale pouze o 97 centimetrů, což na postup nemohlo stačit. "Měl jsem začít třetím hodem a bylo by to možná lepší," podotkl oštěpař s osobním rekordem těsně nad kvalifikačním limitem 83 metrů.

Je nám líto, video expirovalo.
Nejdelší kvalifikační pokus a ohlasy Jaroslava Jílka

Jílek cítil, že mohl hodit dále. "Bylo asi nejvíc. Byl jsem dobře připravený, škoda, že jsem to nezúročil lépe," přiznal. Přesto si pobyt na vyprodaném šedesátitisícovém stadionu vysloveně užíval. "Obrovská zkušenost, atmosféra neuvěřitelná," glosoval.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články