Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Suverénní Hejnová: Možná jsem černý kůň závodu. Formu vážně mám

Londýn – Zuzana Hejnová po postupu do semifinále na 400 m překážek neskrývala spokojenost a hlavně byla ráda, že pro ni mistrovství světa konečně začalo. Rozběh označila za snadnou záležitost, kde mohla pošetřit síly a v semifinále udělá vše pro postup. Taktizovat ale nebude, soustředí se jen na sebe. "Jsem připravená dobře. Cítím se trochu jako černý kůň závodu," přiznala. Přímý přenos semifinále sledujte v úterý večer na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK/AP

Hejnová svůj rozběh vyhrála čase 55,05 sekundy, závěr přitom vypustila. "Bylo to docela snadný. Běžela jsem do třístovky a pak už jsem si to hlídala na obrazovce, takže jsem pošetřila nějaké síly. Chtěla jsem doběhnout první, jen tím, jak jsem běžela volně, tak jsem motala rytmus. Zítra to bude určitě o dost lepší," řekla přesvědčivě.

I přes pohodový rozběh byla v cíli první před stříbrnou z olympiády v Riu Sarou Petersenovou z Dánska. "Trochu jsem doufala, že ten průběh takový bude. Snažila jsem se běžet dobře rytmicky a svižněji od začátku, a když jsem viděla, že jsem první, tak jsem si zvolnila a pak si to hlídala."

Jaké semifinále se dá očekávat? "Poběží se určitě rychleji, myslím, že i já se budu cítit líp. Včera jsem měla volno, dnes jsem se šla rozcvičit před rozběhem, dopadlo to dobře a zítra to bude lepší. Snad to bude dobrá dráha a dobré semifinále a vyjde to," řekla Hejnová.

Taktizovat ale nehodlá. "Mám v podstatě klapky na očích, snažím se vnímat jenom sama sebe a svůj rytmus, běžet od začátku svižně. Potom se v konci uvidí," pokračovala Hejnová.

Její cíl je nicméně jasný: doběhnout první nebo druhá, přímo postupující. "Uvidíme, jak to půjde. Ale nebudu plácat energii na to, abych zvítězila, a nechám si to případně na finále," dodala dvojnásobná mistryně světa z Moskvy a Pekingu.

Do rozběhu a určitě i do semifinále jí hodně pomáhá vědomí, že závodí právě na olympijském stadionu, kde si před pěti lety doběhla na Hrách pro bronz. "Ty vzpomínky se mi vybavily. Tak jsem si nad tím tak přemýšlela, jak byla ta olympiáda skvělá a říkala jsem si, jak by bylo krásný, kdybych na to navázala," zasnila se.

Pozitivní myšlení jí velmi pomáhá. "Když si říkáš to špatný, tak to nemůže být dobrý. Jsem dobře připravená, a to se potom běží líp."

Zuzana Hejnová (vlevo) postoupila do semifinále MS
zdroj: AP autor: David J. Phillip

Byla natěšená, až už světový šampionát začne. "Tréninky nasvědčovaly tomu, že opravdu formu mám. Běhala jsem rychle, povrch je skvělej, diváci taky, to udělá svoje. Hrozně jsem se těšila, až začnou závody. Všichni už závodili, já pořád nic a konečně se to rozběhlo."

Mezi soupeřkami nepociťuje zvláštní pnutí, jen u Američanek zaznamenala velký odstup. "To je jiný svět. Ale my si spíš hlídáme mezi sebou favoritky, jestli všechny postoupily. Cítím se trochu jako černý kůň toho závodu. Jen já a trenérka víme, jak jsem na tom, že jsem dobře připravená," řekla Hejnová s tím, že první rozběh ani neviděla.

A právě z něj postoupila do semifinále i další česká zástupkyně Denisa Rosolová. Její skvělý finiš ji zajistil třetí místo a letošní maximum 55,41, což bylo o 18 méně než na ME družstev v Lille.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články