Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Jamajka netančí, Američané ovládli stovky jako před 12 lety

Londýn – Její nedobrovolný tygří skok těsně za cílem stovky na světovém šampionátu se stal magnetem pro všechny fotografy. Američanka Tori Bowieová se pak sama stala lovnou mediální zvěří, protože právě ona byla vůbec tou nejrychlejší. Další americko-jamajský souboj na sprinterské trati a i podruhé Američané vyhráli na celé čáře.

Pád Tori Bowieové za cílem stovky
zdroj: Reuters

V neděli se psal podobný příběh jako v sobotu. Zraky byly upřeny na jamajský dres. Usain Bolt doběhl "až" třetí za Justinem Gatlinem a Christianem Colemanem ze Spojených států. V neděli nebylo o favoriotce pochyb. Zlato měla vybojovat Jamajčanka Elaine Thompsonová. Jenže. Skončila až pátá a nebylo jí dáno ani si oběhnout oslavné kolečko.

To si naplno užívala Američanka spolu s překvapením z Pobřeží Slonoviny Marii Josée Ta Louovou a další senzací Dafne Schippersovou z Nizozemska.

Bylo to další strhující představení. Ta Louová dlouho vedla, Bowieová zachránila vítězství o pouhou setinu v posledních deseti metrech. Už jí ani nemuselo vadit, že z pádu za cílem si odnesla bolestnou památku. Na zemi vleže neměla tušení, co se stalo. "Věděla jsem jen, že do toho chci dát všechno, co v sobě mám," popisovala. O tom, že má titul, se dozvěděla vzápětí. "Jsem opravdu mistr světa?" reagovala překvapeně.

A kde byla největší z favoritek – dva roky neporažená Thompsonová? Daleko za veškerým očekáváním i možnostmi. Výsledek 10,98 znamenal nečekané a nelichotivé páté místo. Jamajská sprinterka zůstala téměř tři desetiny sekundy za svým letošním maximem, které zaběhla před pěti týdny. Divácký sektor plný jamajských fanoušků sledoval výsledkovou tabuli s údivem. Na tanečky nebyl důvod.

Thompsonová soupeřkám pogratulovala a ruce jen tak nespráskává. "Je mi teprve 25. Je toho přede mnou ještě hodně. Tahle porážka mě pomůže posunout se v následujících letech kupředu," uvedla.

Tori Bowieová
zdroj: Reuters

Kdeže ty časy jsou? Jamajka si připsala dvě těžké sprinterské porážky, Američané naopak pocítili, co už dvanáct let ne. Naposledy se radovali na obou nejkratších sprintech na šampionátu v Helsinkách zásluhou koho jiného než Justina Gatlina a Lauryn Williamsové.

Jamajka to bude mít s odplatou na dvojnásobných tratích složité. Už dnes jsou na programu rozběhy na trati 200 m mužů. Tentokráte však bude hlavní pozornost upřena na Jihoafričana. Světový rekordman na čtvrtce Wayde van Niekerk touží po doublu. A proč by ho nemohl dosáhnout? Letos má na svém kontě lepší čas než všichni Američané i Jamajčané. Přímý přenos rozběhů mužů na 200 m vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 19:30.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články