Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

GLOSA: Londýnská show se nepodbízí, jen podtrhuje skvělou atletiku

Londýn – To, že tu bude skvělé publikum, se vědělo anebo aspoň tušilo. Britové už při olympijských hrách na domácí půdě (a nejen při nich) prokázali, jak jsou vůči sportu vnímaví a že dokážou ocenit úspěchy vlastních reprezentantů stejně jako těch druhých. Atletika se tu posouvá na vyšší úroveň. Mohou za to diváci i organizátoři, kteří z dopoledních i večerních programů vytvářejí kontinuální velkolepou show.

Jamajští fanoušci na stadionu v Londýně
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Na britské půdě je výrazně zřejmé, že sport, a atletika jako jeho královna obzvlášť má hodnotu sama o sobě. Jedinečný výkon umí promluvit – vyvolat emoce, pobavit, naplnit.

Několik příkladů. Mo Farah a jeho desetikilometrový epos. Dramaturgicky vypočítaný tak, aby vše dokonale klaplo. Plný stadion téměř explodoval, mediální erupce pak na sebe nenechala dlouho čekat.

Nebo nejkratší trať. Bolt vs. Gatlin. Přehnaně dobro a "zlo". To byl jeden z mála negativních momentů. Britové odsoudili dopingového hříšníka do role padoucha. Bučení degradovalo sprinterského krále.

Ano, mohou za to především příběhy samotných atletů, ale příprava, orámování, provedení dopomáhají téměř dokonalému výsledku.

Reklama na atletiku

V londýnském balení se blýská naleštěná show. Slzy dojetí na úvod. Medailové ceremoniály atletických hrdinů, kterým byla podobná pocta upřena kvůli dopingu druhých. Atleti se dočkali spravedlnosti, diváci mají první důvod k potlesku.

Olympijský stadion v Londýně - dějiště MS v atletice
zdroj: ČTK/PA

Hvězdní hosté. Moderátor večera představuje atletické hvězdy minulosti. Většinou mluví o úžasné atmosféře na stadionu. Proč si nezatleskat podruhé?

Před každým finále fanfáry téměř vojenského střihu. Když hlasatel oznamuje nového světového šampiona, salva čtyř plamenů u cílové rovinky podtrhne velikost okamžiku.

Aranžmá dotváří nejrůznější směsice veskrze kvalitního britského popu. Jako podbarvení pod delšími běžeckými tratěmi umocňuje napětí kontinuální hudební podkres. Obligátní rozhovor na ploše s největší hvězdou večera udělá patřičnou tečku.

Atletika stále zůstává na prvním místě. Nikdo se nesnaží vyniknout a odlákat pozornost. Je to show, která atletiku nezastiňuje, ale vyzdvihává.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články