Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

BLOG: Horečka Boltovy noci

Měl to být večer Usaina Bolta... A byl to večer Usaina Bolta. Přestože v sobotním finále stovky bral až bronz. A zatímco na zlatého Justina Gatlina se z hlediště olympijského stadionu v Londýně ozývalo hlasité bučení za jeho dopingovou minulost, Boltovo jméno freneticky vyvolával celý stadion.

Ondřej Nováček
zdroj: ČT sport

Horečku Boltovy noci ovšem v cíli vystřídala spíše zimnice. Početné hloučky jamajských fanoušků zíraly na velkoplošné obrazovky, zda je skutečně pravda to, čeho byly před chvílí svědky. No ano, zaspal a doběhl třetí. I tak se ale loučil jako král.

Dlouhé dny předtím se vedle Bolta a Gatlina skloňovalo navíc ještě jedno jméno, které by si mohlo dělat zálusk na zlato. Christian Coleman už dříve zaběhl nejlepší letošní světový čas - 9,82. Ve finále bral stříbrnou medaili.

Jako bychom na to nenarazili s Michalem Dusíkem pár hodin předtím. Na Facebooku Live padl divácký dotaz: "Jak by to na stadionu asi vypadalo, kdyby Gatlin vyhrál?"

Michal to předpověděl naprosto přesně: "Možná by to zahučelo. Rozhodně by to nebyl takový aplaus, jako kdyby vyhrál Bolt, ale potlesk by taky zazněl a první, kdo by začal hecovat diváky, by byl Bolt."

Realita? Bolt si šel oběhnout své kolečko, při kterém mu aplaudovaly desítky tisíc lidí. Ze stadionu se jim pranic nechtělo odejít, a když, tak jen po malých skupinkách a velmi pomalu.

Ještě před ovacemi se mu však Gatlin stihl poklonit a Bolt mu gratuloval. "Zasloužíš si to, řekl mi," vyprávěl Gatlin. Bolt pak rozdával dlouhé minuty rozhovory médiím, navíc i moderátorovi přímo na place.

Američané Justin Gatlin a Christian Coleman poráží Usaina Bolta
zdroj: Reuters

Aby se stovky skalních příznivců Boltovi přiblížily co možná nejvíc, zkoušely různé kličky, jak obelstít ostrahu. Ta jakékoli pokusy usměrnit dav, který se například nahrnul k zábradlí do prvního patra na dotek televizní mix-zóny, po chvilce vzdala. "Bolt! Bolt! Bolt!" ozývalo se ze shluku lidí, kteří si chtěli ulovit selfie, nebo alespoň nerozmazanou fotku.

A když trojnásobný olympijský vítěz stovky dlouho nešel, zavděk chtěli vzít i Gatlinem, který byl v tu chvíli nejblíž. Koncentrovaný Američan měl ale stejně kamennou tvář jako v prvních vteřinách po finále, sešel po schůdcích a zmizel v útrobách stadionu.

Nový mistr světa Justin Gatlin
zdroj: Reuters

A tak se štírkem večera stal bezejmenný mávající naháč, který si chvíli před osudovou stovkou začal vyklusávat na dráze, než byl o pár desítek sekund na několik pokusů zpacifikován.

"Chci, aby se psalo, že jsem odcházel neporažen," přál si Bolt v týdnu. Kdo ví, třeba si svůj konec rozmyslí. A navíc v Londýně ho ještě uvidíme. Příští týden poběží se svými jamajskými parťáky štafetu na 4x100 metrů.

Ale i tak - díky, pane Bolte, že jsme mohli být svědky vašeho kralování. Bylo to krásné, ale myslím, že toho ještě nebylo dost.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články