Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Historické žebříčky stále v pohybu. Předehru MS udělalo pět dodatečných ceremoniálů

Londýn – Mistrovství světa v atletice ještě ani nezačalo a na Olympijském stadionu se rozdávaly cenné kovy. Důvod? Doping. V celkem pěti disciplínách napříč třemi šampionáty se měnila historická pořadí na předních místech. Hned tři sady medailí získala zpětně Velká Británie, což patřičně ocenilo domácí publikum. (více čtěte zde)

Atletky Velké Británie a USA obdržely medaile za uplynulé MS
zdroj: ČTK/AP

"Je to komplikovaný proces, ale uděláme vše pro to, aby se medaile vrátily do správných rukou. Chceme čistou atletiku," uvedl před startem šampionátu v rozhovoru přímo na ploše stadionu šéf světové atletiky Sebastian Coe.

Následovalo pět medailových ceremoniálů v rychlém sledu v řadě za sebou, které potvrdily předešlá rozhodnutí IAAF. Na bronzový stupínek vystoupaly atletky Velké Británie, které dostaly s odstupem osmi let medaile z mistrovství světa v Berlíně. Třetí místo musely přepustit Rusky, v kvartetu tehdy nechyběla dopingová hříšnice Anastasija Kapačinská.

Všechny výsledky bývalé mistryně světa Kapačinské byly od 17. srpna 2008 vymazány. Světovou šampionkou na dvousetmetrové trati se Kapačinská stala v roce 2003 v Paříži.

Rovněž bronz, ale tentokráte z MS v Tegu, po šesti letech získala opět místo Kapačinské americká čtvrtkařka Francena McCororyová. Z třetího místa z téhož šampionátu se mohla radovat i britská čtvrtkařská štafeta. Mohou za to opět ruské atletky. České kvarteto se posunulo na konečnou pátou příčku.

Nové medailistky zná i MS v Moskvě. Bronz získala na úkor Rusky Antonie Krivošipkové Jamajčanka Stephenie Ann McPhersonová. Štafetové pořadí se změnilo zcela, neboť diskvalifikované byly z první příčky Rusky. Titulem světových šampionek se nyní mohou honosit Američanky, stříbrné jsou s definitivní platností Britky a bronzové Francouzky.

"Doufáme, že tu budeme oslavovat skvělé výkony," konstatoval před startem MS Coe. "Máme technologie pro to, aby se medaile nedostaly do špatných rukou," ujistil.

Otázkou však zůstává, kolik dopingových hříšníků odhalí čím dál dokonalejší technologie až zpětně a kolik podobných ceremoniálů v budoucnu atletika ještě zažije.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články