Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Bláznivý sjezd pro Nory. Vyhrál Jansrud, druhý legendární Svindal

Kjetil Jansrud si dokázal nejlépe poradit s velice zákeřnými podmínkami, jež okořenily zkrácený sjezd na MS ve Švédském Aare. Poprvé se stal ve 33 letech mistrem světa.  vNorové nemají do švédského střediska dlouhou cestu, a tak na téměř domácím mistrovství potěšila fanoušky i legenda sjezdového lyžování Aksel Lund Svindal, která zaostala vítězem o pouhé dvě setiny. Pro bronz si pěknou jízdou dojel Rakušan Vincent Kriechmayr. Ital Dominik Paris, sjezdař v současnosti s nejlepší formou, udělal v čerstvém sněhu chybu v prostřední části, a tak na něho zbylo až šesté místo. 

Kjetil Jansrud si ve vánici letí pro titul mistra světa
zdroj: ČTK autor: Alessandro Trovati

Šestatřicetiletý Svindal měl při svém posledním velkém závodě blízko k šestému zlatu ze světových šampionátů. To první získal ve sjezdu právě v Aare před dvanácti lety, poslední v roce 2013 ve Schladmingu. O zlaté loučení ho připravil krajan Jansrud, který předvedl jízdu na samé hranici rizika a k triumfu v super-G na olympiádě v Soči přidal ve 33 letech i první zlato na mistrovství světa.

"Každý den bojuju a někdy to nevyjde a jindy jo. Pořád jsem věřil, přesně jsem naplnil plán jízdy a ukázal, co umím," řekl Jansrud. "Jsem nadšený, tohle mi chybělo a je to neskutečný pocit. Navíc je obrovskou ctí, že je se mnou na podiu Aksel při svém posledním závodu kariéry."

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězný sjezd Kjetila Jansruda na MS v Aare

Přitom v této sezoně ve sjezdu Jansrud nijak nezářil a ve Světovém poháru neskončil ani jednou v první desítce. Mnohem větší ambice měl ve Švédsku v super-G, kde byl dvakrát na stupních vítězů, ale v Aare skončil ve středu až dvaadvacátý. Dnes vyhrál i s bandáží na ruce, na níž si před necelými třemi týdny při tréninku zlomil dva prsty.

"Po tom zranění z Kitzbühelu jsem ještě víc bojoval, abych tady mohl startovat, a vyplatilo se," řekl Jansrud, který měl hůlku přivázanou k ruce.

Bronz získal Rakušan Vincent Kriechmayr. Vítěz lednového sjezdu ve Wengenu vytlačil ze stupňů vítězů obhájce titulu a lídra sjezdu Světového poháru Švýcara Beata Feuze.

České trio se seřadilo v páté desítce celkového pořadí. Nejlepší jízdu předvedl Jan Zabystřan na 47. místě.

O místo horší byl Tomáš Klinský, Ondřej Berndt skončil padesátý. Před ním startoval jeden z favoritů Rakušan Hannes Reichelt, který měl sice číslo jedna, ale byl penalizován, jelikož nepřišel na slavnostní losování.

"Ani jsem to nevnímal," řekl Berndt, kterému mistr světa z roku 2015 v super-G dělal "předjezdce". "Stopu jsme hnedka nahoře neudržel a dostal jsem strašnou rychtu. Jel jsem hlavně kvůli kombinaci," řekl Berndt směrem k pondělnímu závodu. Závod byl kvůli mlze o hodinu odložen a i poté čekaly sjezdaře extrémní podmínky s hustým sněžením a špatnou viditelností.

MS ve sjezdovém lyžování v Aare (Švédsko), sjezd mužů:

1. Jansrud 1:19,98, 2. Svindal (oba Nor.) -0,02, 3. Kriechmayr (Rak.) -0,33, 4. Feuz (Švýc.) -0,44, 5. Mayer (Rak.) -0,65, 6. Paris (It.) -0,74, 7. Thomsen (Kan.) -0,75, 8. Kilde (Nor.) -0,82, 9. M. Caviezel (Švýc.) a Bennett (USA) oba -0,83, ...47. Zabystřan -3,35, 48. Klinský -3,74, 50. Berndt (všichni ČR) -4,08.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články