Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Lyžařský slopestyle vyhráli Ragettli a Ku Aj-ling. Na snowboardové u-rampě kralovali Tocuka a Kimová

Milionářské středisko v Coloradu hostí mistrovství světa akrobatických lyžařů a snowboardistů. Sobotní úvodní část programu naplnily lyžařské závody v disciplíně slopestyle. Poslední povedenou jízdou si titul připsal démonický Švýcar Andri Ragettli. Mezi ženami opět nenašla přemožitelku Číňanka Ku Aj-ling. Na snowboardové u-rampě dokázala obhájit primát Američanka Chloe Kimová, která předvedla nepřekonatelnou již první jízdu. I mezi muži kraloval jezdec asijského původu. Nabitý závod vyhrál s náskokem Japonec Yuto Totsuka

Cloe Kimová
zdroj: ČTK/AP autor: Alex Goodlett

V závodech akrobatických lyžařů v disciplíně slopestyle, kdy jezdci zdolávají trať plnou překážek a skoků, jež využívají k nejrůznějším trikům, nakonec kraloval proslulý Švýcar Andri Ragettli. Rodák z mekky freestylového lyžování Laaxu byl po prvním pokusu až čtvrtý, ale v dalších jízdách dokázal přidat a dostat se před druhého Američana Colbyho Stevensona a třetího též domácího Alexandra Halla.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězná jízda ve slopestylu od Andriho Ragettliho

Sedmnáctiletá akrobatická lyžařka Ku Aj-ling se na mistrovství světa v Aspenu zapsala dvakrát do historie. V pátek získala jako první Číňanka titul na u-rampě, na který dnes navázala triumfem ve slopestylu, což se ještě nikomu před ní na šampionátu nepodařilo.

Ku Aj-ling, která pochází ze San Francisca a používá "poangličtěnou" verzi svého křestního jména Eileen, závodila dlouho za Spojené státy americké. Nakonec se však rozhodla reprezentovat zemi své matky a patří k velkým favoritkám na zisk medailí příští rok na zimních olympijských hrách v Pekingu.

Na MS vybojovala dvě zlata navzdory tomu, že si dva týdny před šampionátem zlomila ruku a musela jezdit bez hůlek. "Je to poprvé, co závodím bez hůlek. Nebyla jsem si jistá, jak to zvládnu, takže je úžasné vyhrát zlato," řekla Ku Aj-ling po triumfu na u-rampě. Vítězný double v těchto akrobatických disciplínách získala v Aspenu také o šest týdnů dříve na prestižních X Games.

Snowboardová u-rampa pro jezdce s asijskými kořeny 

Za zhoršené viditelnosti najeli do u-rampy snowboardisté. Obhajující mistryně světa z USA Chloe Kimová ukázala hned v první jízdě skvělé triky, které ji posunuly do čela. Žádná ze závodnic už její výkon nedokázala překonat. Druhá skončila její krajanka Maddie Maestrová a třetí Španělka Queralt Castellertová.

V poslední sérii se velmi povedenou jízdou dostal na bronzový stupínek Švýcar David Scherrer. Brzy nato ho ale dokázal přeskočit svojí jízdou Japonec Yuto Tocuka, který dokázal vylepšit svou kvalitní druhou jízdu. Australan Scotty James poté marně zkusil překonat Totsukovo počínání a zbylo na něj stříbro.

Mistrovství světa v akrobatickém lyžování v Aspenu:

U rampa: Muži: 1. Porteous (N. Zél.) 94,50, 2. D'Artois (Kan.) 91,25, 3. Irving (USA) 89,75. Ženy: 1. Ku Aj-ling (Čína) 93,00, 2. Karkerová (Kan.) 91,75, 3. Atkinová (Brit.) 90,50.

Slopestyle: Muži: 1. Ragettli (Švýc.) 90,65, 2. Stevenson 89,55, 3. Hall (oba USA) 86,01. Ženy: 1. Ku Aj-ling 84,23, 2. Gremaudová (Švýc.) 77,15, 3. Oldhamová (Kan.) 76,18.

Mistrovství světa ve snowboardingu v Aspenu (USA) 
U rampa: Muži: 1. Tocuka (Jap.) 96,25, 2. James (Austr.) 90,50, 3. Scherrer (Švýc.) 87,00.
Ženy: 1. Kimová 93,75, 2. Mastrová (obě USA) 89,00, 3. Castelletová (Šp.) 87,50, ...v kvalifikaci 12. Pančochová (ČR) 39,75.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články