Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Rovanperä vyhrál Estonskou rallye, v MS zvítězil jako nejmladší jezdec v historii

Dvacetiletý finský tovární jezdec týmu Toyoty Kalle Rovanperä vyhrál Estonskou rallye. Stal se tak nejmladším vítězem závodu mistrovství světa. Druhý se ztrátou 54 sekund dojel Ir Craig Breen, třetí místo obsadil Belgičan Thierry Neuville s vozem Hyundai.

Kalle Rovanperä
zdroj: Reuters autor: Thomas Mukoya

Rovanperä vedl v Estonsku od první etapy a nakonec zvítězil s náskokem 54 sekund před Irem Craigem Breenem. Třetí místo obsadil další jezdec Hyundaie Belgičan Thierry Neuville.

Vedoucí muž světového šampionátu Francouz Sébastien Ogier se musel spokojit se čtvrtou příčkou s odstupem půldruhé minuty na vítěze.

"Cítil jsem, že mám na to, abych nějakou rallye vyhrál, ale nechtěl jsem na sebe moc tlačit. Chtěl jsem prostě závodit a snažit se o co nejlepší umístění, o vítězství. Ať to přijde, až bude ten pravý čas," řekl Rovanperä, jenž si triumf připsal ve věku 20 let, 9 měsíců a 17 dní.

Je nám líto, video expirovalo.
Rovanperä ve 20 letech vyhrál jako nejmladší jezdec světovou rallye

"Je to něco mimořádného, ale já o rekordech moc nepřemýšlím. Ale musím uznat, že bylo úžasné, když mi Jari-Matti (Latvala) řekl, že chtěl, abych jeho rekord překonal já. To pro mě hodně znamená," uvedl.

Výhrou v Estonsku navázal na svého otce Harriho, který si v roce 2001 připsal své jediné vítězství ve WRC ve Švédsku.

"Dneska to bylo až překvapivě v klidu, žádný tlak. Až pak přišla velká úleva, že jsem konečně vyhrál. Ani jsem nebrečel, o to už se důkladně postaral táta," dodal se smíchem.

Rovanperä, který předloni ovládl šampionát v kategorii WRC2, byl dosud mezi elitou nejlépe druhý v únorové rallye ve Finsku.

V průběžném pořadí po sedmém z dvanácti podniků se posunul o dvě příčky na čtvrté místo před Estonce Otta Tänaka, který vyhrál předchozí tři ročníky domácí soutěže.

Tentokrát přišel o šanci na úspěch hned v úvodu po sérii defektů. V rallye pokračoval s velkou ztrátou a vybojoval alespoň pět bodů za vítězství v závěrečné power stage.

Ogier vede seriál o 37 bodů před kolegou z Toyoty Britem Elfynem Evansem, třetí je Neuville.

Výsledky Estonské rallye

Estonská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) 2:39:29,1, 2. Breen, Nagle (Ir./Hyundai i20) -54,4, 3. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -1:12,4, 4. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) -1:33,0, 5. Evans, Scott (Brit./Toyota Yaris) -2:07,7, 6. Suninen, Markkula (Fin./Ford Fiesta) -6:43,1.

Průběžné pořadí MS (po 7 z 12 závodů): 1. Ogier 148, 2. Evans 111, 3. Neuville 96, 4. Rovanperä 82, 5. Tänak (Est./Hyundai i20) 74, 6. Kacuta (Jap./Toyota Yaris) 66.

Pořadí týmů: 1. Toyota 315, 2. Hyundai 256, 3. M-Sport Ford 125, 4. Hyundai 2C 36.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články