Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Vládcem úvodní Rallye Monte Carlo je popáté v řadě Ogier

Vítězem Rallye Monte Carlo se už popáté v řadě stal fenomenální Francouz Sébastien Ogier. Čtyřiatřicetiletý pilot ve slavném úvodním závodě sezony zvítězil s téměř minutovým náskokem před Ottem Tänakem. Tovární jezdec Škody Jan Kopecký obsadil s fabií desáté místo a v den svých 35. narozenin suverénně ovládl kategorii WRC2.

Sébastien Ogier na Rallye Monte Carlo
zdroj: Red Bull Media House via Reuters

41. triumfem zahájil Ogier útok na šestý titul světového šampiona v řadě. Třetí skončil Tänakův týmový kolega z Toyoty Jari-Matti Latvala z Finska. 

Ogier v proměnlivých podmínkách na suchu, mokru, sněhu i ledu triumfoval v Monackém knížectví způsobem start-cíl. Loňského týmového kolegu Tänaka za sebou nechal po 17 rychlostních zkouškách o 58,3 sekundy. "Ale byl to náročný víkend. V Monte Carlu často čelíme těžkým podmínkám, tentokrát byly extrémní," řekl Ogier. "Nikdy jsem se tolik netrápil s volbou pneumatik, ale na konci z toho bylo vítězství a jsem přešťastný. Každý jezdec tady dělal chyby, já také. Ale bylo jich o něco míň," dodal.

Tänakovi vyšel skvěle debut za japonskou automobilku, jež měla dvojnásobné zastoupení na stupních vítězů, a to ještě přišla v posledním testu o čtvrté místo, protože další Fin Esapekka Lappi skončil mimo trať a propadl se na sedmou příčku.

Je nám líto, video expirovalo.
Ogier popáté v řadě kraloval na Rallye Monte Carlo

Dvě ze čtyř zkoušek v závěrečné etapě vyhrál vicemistr světa Thierry Neuville v hyundai a nakonec obsadil páté místo. Belgický jezdec od čtvrteční první zkoušky napravoval škody, které napáchal výletem mimo trať, a ke štědrému bodovému zisku, navíc s bonusem za druhé místo v závěrečné power stage, se propracoval z třetí desítky pořadí. V posledním testu jej porazil jen Brit Kris Meeke z citroënu a uhájil před ním v konečném pořadí desetisekundový náskok.

Kopeckého ztráta narostla celkem na 16 minut a 43 sekund. Ve třídě WRC2 ale vyhrál čtyři rychlostní zkoušky a zvítězil v ní s více než pětiminutovým náskokem před týmovým kolegou Kallem Rovanperäm z Lotyšska. 

Rallye Monte Carlo, úvodní podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - konečné pořadí (po 17 RZ)

1. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta) 4:18:55,5, 2. Tänak, Järveoja (Est./Toyota Yaris) -58,3, 3. Latvala, Anttila (Fin./Toyota Yaris) -1:52,0, 4. Meeke, Nagle (Brit., Ir./Citroën C3) -4:43,1, 5. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai) -4:53,8, 6. Evans, Barritt (Brit./Ford Fiesta) -4:54,8, ...10. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia R5) -16:43,0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy