Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

V Katalánsku triumfoval Meeke, druhý Ogier je blízko pátému titulu

Francouz Sébastien Ogier může už koncem října prodloužit své kralování v seriálu mistrovství světa v rallye. V Katalánsku obsadil druhé místo za Krisem Meekem z Velké Británie a vzhledem k odstoupení největšího soupeře, Belgičana Thierryho Neuvilla, vede už o 37 bodů před Ottem Tänakem z Estonska. Jan Kopecký dojel devátý. 

Sebastian Ogier během Katalánské rallye
zdroj: imago sportfotodienst autor: @World

Neuville ztrácí na šampiona předchozích čtyř ročníků už 38 bodů. Belgičan vstupoval do závěrečné etapy jako pátý, ale ve třetí rychlostní zkoušce poničil pravé přední kolo svého hyundaie a nemohl pokračovat. Podobně skončila pro Neuvillea i předchozí Německá rallye.

Potíže měl už v sobotu, kdy se potýkal s hydraulikou. Po druhé etapě ztrácel na druhého Ogiera 40 sekund. "Dělali jsme všechno pro to, abychom se vrátili zpátky nahoru. Po včerejších problémech jsme neměli jinou možnost než za to vzít a to jsme udělali. Nic si nevyčítám," řekl Neuville.

Vzhledem k devátému místu bodoval potřetí v sezoně i český jezdec Jan Kopecký. V kategorii WRC2 skončil tovární jezdec Škody druhý o necelých 32 sekund za Finem Teemum Suninenem s fordem.

Je nám líto, video expirovalo.
Meek si poradil v Katalánsku s Ogierem

Meeke si dojel pro páté vítězství v kariéře a druhé v sezoně. Po březnovém triumfu v Mexiku se mu nedařilo, bodoval už jen osmou příčkou ve Finsku a byl pod tlakem.

"Nezáleží na tom, kolikrát jste na kolenou, ale na tom, kolikrát se zvednete. Tohle byl úžasný víkend," pochvaloval si osmatřicetiletý jezdec, který porazil Ogiera o 28 sekund. Může doufat, že mu vítězství pomůže udržet angažmá v Citroënu. Celkově je Meeke s 60 body až devátý.

Katalánská rallye v Salou, závod mistrovství světa v automobilových soutěžích:

1. Meeke, Nagle (Brit., Ir./Citroën C3) 3:01:21,1, 2. Ogier, Ingrassia (Fr./Ford Fiesta) -28,0, 3. Tänak, Järveoja (Est./Ford Fiesta) -33,0, 4. Hänninen, Lindström (Fin./Toyota Yaris) -54,1, 5. Östberg, Eriksen (Nor./Ford Fiesta) -2:26,2, 6. Lefebvre, Moreau (Fr./Citroën C3) -2:43,0, ...9. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia R5) -8:54,5.

Průběžné pořadí MS (po 11 z 13 soutěží):
1. Ogier 198, 2. Tänak 161, 3. Neuville (Belg./Hyundai i20) 160, 4. Latvala (Fin./Toyota Yaris) 123, 5. Sordo (Šp./Hyundai) 94, 6. Evans (Brit./Ford Fiesta) 93, ...16. Kopecký 7.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články