Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vedení Volkswagenu dalo MS v rallye červenou a odchází

Wolfsburg - Značka Volkswagen odchází po čtyřech mimořádně úspěšných sezonách z mistrovství světa v automobilových soutěžích. Německý tým od svého vstupu do šampionátu WRC v roce 2013 získal čtyři individuální tituly díky francouzskému jezdci Sébastienu Ogierovi a ovládl pokaždé i hodnocení týmů.

O konci v mistrovství světa vedení automobilky rozhodlo v úterý a dnes svůj krok oficiálně oznámilo. Volkswagen se tak se světovou rallye rozloučí v poslední soutěži sezony v polovině listopadu v Austrálii. "Samozřejmě odchodu z WRC hodně litujeme - pro značku Volkswagen to byla jedna z nejúspěšnějších kapitol v její sportovní historii," uvedl šéf oddělení motorsportu Sven Smeets.

Tovární tým tvořili spolu se čtyřnásobným světovým šampionem Ogierem Fin Jari-Matti Latvala a Nor Andreas Mikkelsen. Společně si připsali 42 z výher z 51 soutěží.

Vedení Volkswagenu odůvodnilo konec v rallyovém šampionátu novými výzvami, které představuje především elektrifikace vozového parku. "Ve WRC jsme své cíle více než překonali," uvedl šéf vývojového oddělení Frank Welsch.

Sébastien Ogier
zdroj: imago sportfotodienst

Volkswagen následuje další značku koncernu Audi, jež minulý týden oznámila odchod po 18 letech z vytrvalostních závodů včetně slavného Le Mans. Audi se nyní zaměří na závody série elektrifikovaných formulí E.

Snaha ušetřit a zaměřit se na ekologičtější zdroj energie má souvislost s loňským emisním skandálem "dieselgate", jenž poškodil image automobilky a bude ji stát miliardy eur na odškodném.

Volkswagen v rallye končí i přesto, že už vyvinul nový vůz Polo pro příští sezonu. Značka neodchází z motorsportu úplně, uvažuje o větším zapojení do rallyecrossu. Zaměří se také na vývoj vozu Polo nové generace. Ten bude upraven pro kategorii WRC2, v níž aktuálně soutěží Škoda Fabia, a zájemci si ho budou moci pořídit od roku 2018.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články