Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Ogier slaví první mistrovský titul v rallye

Štrasburk - Hned v první rychlostní zkoušce Francouzské rallye si Sébastien Ogier zajistil titul mistra světa. Jedenáctý závod šampionátu netradičně začal speciálně bodovanou rychlostní zkouškou a Ogierovi k zisku mistrovského titulu stačila třetí příčka a jeden bod.

Sébastien Ogier
zdroj: AP

Jediný, kdo mohl Ogiera ohrozit, byl druhý Thierry Neuville. To ale pouze v případě, že by vyhrál všechny zbývající tři rallye včetně speciálních zkoušek a Ogier by nezískal ani bod. Neuville úvodní erzetu ve Štrasburku nevyhrál a o výsledku celého seriálu bylo jasno.

Právě na asfaltové soutěži ve Štrasburku tak nastalo symbolické střídání na světovém trůnu. Tovární jezdec Volkswagenu Ogier na něj usedl po devítiletém kralování krajana Sébastiena Loeba, který se v letošním roce účastnil jen vybraných závodů MS. "Dokázali jsme to už dnes a navíc doma. Jsme nepopsatelně šťastní, mám chuť obejmout celý svět," prohlásil devětadvacetiletý Ogier.

První erzetu Francouzské rallye vyhrál Španěl Dani Sordo, na nějž Neuville ztratil sedm desetin sekundy. Český jezdec Martin Prokop byl devátý.

Belgičan Neuville v titul už příliš nevěřil. "Už před startem jsme věděli, že šampionát nejde vyhrát, takže pro nás se vlastně nic nemění. Chceme hlavně uhájit konečné druhé místo," řekl Neuville.

Ogier neztrácí motivaci

Ogier, který loni závodil za volantem fabie, vyhrál v letošní sezoně šest závodů, dvakrát skončil druhý a jen dvakrát se nevešel na stupně vítězů. Už před startem domácí rallye upozornil, že ani předčasná jistota titulu jeho plány nezmění. "Kdyby se to stalo, nezastavíme. Fanoušci se nemusejí bát, pojedeme na vítězství, i s ohledem na Pohár konstruktérů. Já chci vyhrát každou rallye," uvedl Ogier.

Je nám líto, video expirovalo.
Ogier kraluje rallye

Loeb, jenž ovládl šest z předchozích sedmi ročníků Francouzské rallye, skončil v úvodní zkoušce sedmý.

Na startu ve Francii jsou i další dva Češi, Tomáš Kostka jede netradičně se zkušeným britským spolujezdcem Chrisem Pattersonem, který nahradil na poslední chvíli zdravotně indisponovaného Miroslava Houště, a s vozem Citroën DS3 WRC jsou šestnáctí. Hned na začátku přišel o šanci na dobrý výsledek Martin Hudec. Kvůli chybě spolujezdce absolvovali ve Štrasburku jeden okruh navíc a jsou předposlední s více než desetiminutovou ztrátou.

Výsledky Francouzské rallye

1. Sordo, Del Barrio (Šp./Citroën DS3) 3:20,8, 2. Neuville, Gilsoul (Belg./Ford Fiesta RS) -0,7, 3. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) -0,8, 4. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3) -1,4, 5. Mikkelsen, Nagle (Nor., Ir./Volkswagen Polo R) -1,5, 6. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) -2,6, ...9. Prokop, Ernst (ČR/Ford Fiesta RS) -6,3, 16. Kostka, Patterson (ČR, Brit./Citroën DS3) -14,5, 81. Hudec, Kotál (ČR/Mitsubishi Lancer Evo IX) -10:07,4.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články