Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Česká Tourist Trophy slibuje v Hořicích kouzelnou atmosféru. Holán ještě rozmýšlí start

Mekka domácích silničních motocyklistů. Tak by se dala nazvat trať v Hořicích v Podkrknonoší, kam se každý srpen sjedou v rámci šampionátu IRRC tuzemští i zahraniční jezdci na tradiční Českou Tourist Trophy. Na startu bude tentokrát připravený také druhý muž loňské série IRRC Marek Červený. "Tu trať si vychutnávám vždycky plnými doušky," říká. Další tamní tradiční opora Kamil Holán svůj start kvůli nedoléčené noze po zranění ještě rozmýšlí.

Česká Tourist Trophy v Hořicích
zdroj: ČT sport

O nadcházejícím víkendu 18. a 19. srpna se v Hořicích jede už 27. ročník oblíbené České Tourist Trophy, jednoho z významných závodů na přírodním okruhu. "Hořice mají hrozně dlouhou tradici. Charakterem své tratě jsou unikátní, protože nikde jinde není takové převýšení nebo počet zatáček. Úseky se střídají les–vesnice. Je to velmi specifický a unikátní okruh," líčí Holán.

Podle Červeného se do Hořic těší závodníci daleko více, než na jiná klání v rámci IRRC. "A pro nás je to domácí i nejkrásnější závod. Natěšenost ohromná," říká jezdec, který na legendární trati v Hořicích jezdí i další závod – květnových 300 zatáček Gustava Havla. "Tu trať mám mnohem více najetou než ostatní okruhy. Poprvé jsem startoval v roce 1996," dodává.

Holána mrzí, že zatím nemá po ošklivém pádu během Tourist Trophy na ostrově Man doléčenou nohu. "Vypadalo to se mnou úplně beznadějně, nicméně jsem se dostal do péče dobrého doktora a teď jsem trochu na vážkách," říká s tím, že rozhodnutí o startu nechá na poslední chvíli.

Je nám líto, video expirovalo.
Blíží se Česká Tourist Trophy v Hořicích. Nikde jinde není takové převýšení, láká Holán

"V duši bych hodně chtěl, ale zatím jsou komplikace docela velký. Je to velká zátěž, proto nevím, jestli to zvládnu. Při jízdě je strašně znát to přetížení, zrychlení, zpomalení, nerovnosti. Noha hrozně pracuje. Kotník, který jsem měl vykloubený, dostane strašně zabrat," tvrdí jezdec z Vysočiny.

Pauza, kdy nezávodil, se podle něj jistě projeví. "Konkurence je tam obrovská. Rychlost se zvyšuje, naskočit do tohohle ostrého závodního tempa je hrozně těžký. Nechtěl bych to takhle brzy, ale díky tomu, že vím, do čeho jdu, tak pořád nechávám rozhodnutí na poslední chvíli, protože bych se tam chtěl strašně moc ukázat."

Oproti 300 zatáčkám Gustava Havla je divácky vděčnější závod IRRC. "I obsazeností. Je tam větší množství zahraničních i rychlejších jezdců, proto je zajímavější," myslí si Červený. Jak sám říká, pro samotné závodění je potřeba mít talent i techniku, Hořice mu ale pomohly nejvíce. "Tamní trať mě pro přírodní okruhy vychovala. Z toho čerpám a těžím úspěchy," doplňuje.

Česká Tourist Trophy v Hořicích
zdroj: ČT sport

Ani Hořice se v minulosti nevyhnuly několika tragickým nehodám, jak ale oba jezdci shodně tvrdí, jedná se o jednu z nejzabezpečenějších tratí. "Pořadatelé jsou nesmírně zkušení. Tradice a léta závodění jsou tam znát. Dělají pro bezpečnost všechno možné, i když to riziko tam vždycky je," přiznává Holán. "Je to jedna z nejlíp zabepečených tratí, kde jsem ve své kariéře startoval," dodává Červený.

Ten v Hořicích dosáhl maximální rychlosti 235 km za hodinu, jednoznačně však tvrdí: "Je potřeba uzpůsobit tu jízdu tak, aby nehodě člověk předešel, i když trať dovoluje maximálních časů víc. Budu spokojený za co nejlepší výsledek."

Podle mnohých je právě unikátní trať podobná té na ostrově Man. "Maličký srovnání tam je, ale kvalita povrchu je třeba v Hořicích mnohem lepší. Spíš jde o pestrost, délkou se to srovnat nemůže," je přesvědčen Holán. "Hořice mají strašně moc zatáček. Pro všechny nově příchozí jezdce je to docela oříšek oproti ostatním hrám."

Česká Tourist Trophy v Hořicích
zdroj: ČT sport

Podél trati pár metrů od motorek navíc stojí diváci, což je oproti autodromům obrovský rozdíl. "To je vlastně největší rozdíl. Kontakt s diváky tomu dodává kouzelnou atmosféru. Dojmy, pocity a emoce se spojují a násobí. Máte přímou reakci, diváci mohou přijít do depa," září Holán.

"Samozřejmě budu rád, když se zúčastním a úspěšně to dojedu. Nemohu pomýšlet na nějaké skvělé výsledky. I když budu v roli diváka, budu se snažit si to užít," dodává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články