Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Kornfeil je v Moto3 zatím osmý, ale spokojený není: Čekal jsem mnohem víc

Čtyři závody, čtyřikrát body, třikrát místo v první desítce. To je start do sezony, který má za sebou Jakub Kornfeil v seriálu mistrovství světa silničních motocyklů. Čekal jsem, že pětadvacetiletý závodník, startující v prestižním seriálu v nejslabší kubatuře Moto3, bude spokojený, ale opak je pravdou. "Můj kolega Marco Bezzecchi vede šampionát, já jsem na děleném osmém místě. Nejsem spokojený. Po loňských neúspěších je to super, ale čekal jsem od toho zatím mnohem víc," přiznal český závodník.

Jakub Kornfeil
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Přitom v jeho novém německém týmu Prüstel GP je klid. "Majitel i sponzoři jsou spokojení," konstatuje, ale sám měl očekávání zatím větší. "Po prvním závodě v Kataru jsem se hodně namlsal," vzpomněl na úvodní akci sezony, v níž dojel devátý, ale jezdil i na třetí pozici.

Důvody vidí různě. "Jednou je to tým, jednou jsem to já, jednou technika," zamýšlí se Moravák z Kyjova, kde jsou příčiny jeho nespokojenosti. "V týmu jsme se našli, nic mi nechybí, jsou tam fajn lidi, ale asi budeme potřebovat ještě trochu víc času," hledá cestu k naplnění svých ambic. "V týmu je jedenáct lidí, všichni věří, že to přijde," dodává s tím, že sezona, která obsahuje devatenáct závodů, je teprve na začátku. "Dávám do toho všechno a věřím, že se mi to vrátí," řekl Kornfeil.

Přitom téměř ve všech závodech jezdil až do cíle ve skupině bojující o stupně vítězů. "Ale je třeba brát i průběh závodu. Po startu mě stojí moc sil, techniky i gum dojet tu špici a potom už nemám pneumatiku na to, abych v posledních dvou třech kolech na to zatlačil."

Vzpomínal hlavně na osmé místo v Jerezu, kde byl povrch obroušený a hodně agresivní, což stavu pneumatik rozhodně nepřidávalo. "Žralo to gumy. Z dvaceti kol jsem sedmnáct musel jet hodně agresivně a výš už to nešlo," přiznává jezdec, který už třikrát stál na stupních vítězů. Vybrat si může z několika směsí, ale trefit tu správnou není lehké. "Třeba v Texasu jsme zvolili hard gumu, ale bohužel to nebylo správné rozhodnutí," vzpomněl na závod, v němž dojel sedmý, což je jeho letošní maximum.

Potvrzuje, že konkurence v seriálu mistrovství světa roste. "Teď jsem byl vždycky do dvou vteřin od pódia. Před třemi čtyřmi lety jsem dojel čtvrtý – pátý a měl jsem na bednu třináct vteřin," popisuje situaci, kdy úroveň soupeřů roste a rozdíly mezi motorkami se snižují.

V příští sezoně chce Kornfeil přejít do vyšší třídy Moto2. "Nějaké kontakty už proběhly. Hlavně ale potřebuji dobrý výsledek, to má v naší branži největší slovo. To, co jsem zatím letos zajel, není nic moc," říká závodník, který nemá manažera a jedná s budoucími týmy sám.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články