Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plochodrážní Zlatá přilba napíše už svou 69. kapitolu

Již 69. kapitolu nejstaršího plochodrážního závodu světa napíšou účastníci Zlaté přilby, která se pojede v Pardubicích. Svítkovský stadion přivítá řadu hvězd včetně obhájce loňského prvenství Rusa Emila Sajfutdinova. Ukončit letité čekání na poslední český triumf touží nejlepší domácí jezdec současnosti Václav Milík. Přímý přenos ze Zlaté přilby začíná na ČT sport a webu ctsport.cz ve 12:00.

Ilustrační foto

Kromě Sajfutdinova nebude chybět ani vítěz předloňského ročníku Jurica Pavlic z Chorvatska, dvojnásobný držitel Zlaté přilby Polák Rune Holta (2009 a 2011), Švéd Andreas Jonsson (2007) či Dán Hans Andersen, který si ceněnou trofej posadil na hlavu v roce 2008.

K velkým jménům patří i Slovinec Matej Žagar, Rus Arťom Laguta, Dán Kenneth Bjerre, Australan Max Fricke, Němec Martin Smolinski, Poláci Maciej Janowski a Przemyslaw Pawlicki, Švédové Antonio Lindbäck, Fredrik Lindgren, Peter Ljung a v neposlední řadě také Milík, jenž půjde do závodu s nejvyššími ambicemi.

"Jsem hrozně rád, že se můžu objevit na Zlaté přilbě, protože se mi to předchozí roky krylo s finále v polské lize. Poslední dobou se mi docela daří, ale je zřejmé, že ta konkurence bude v Pardubicích obrovská. Určitě bych však jako český zástupce chtěl dát tu Zlatou přilbu po tak dlouhé době na hlavu," nezastírá Milík.

Ilustrační foto

Čekání na český triumf trvá už 21 let od povedeného závodu Tomáše Topinky v roce 1996. Že se Milík ve čtyřiadvaceti letech umí popasovat s obrovskou konkurencí a ustát velká očekávání, ukázal na domácí půdě již třetí příčkou v letošní Grand Prix České republiky, kterou jel opětovně na divokou kartu.

Jenže pouze senzační červnový výsledek z břevnovského oválu mu pro neděli nezaručuje vůbec nic. "Jde o nejstarší závod. A kdo získal v poslední době Zlatou přilbu, byl nebo stále je i hodně vysoko v Grand Prix. Svědčí to o tom, že musí vyhrát dobrý závodník. Každý závod je však úplně jiný. A záleží, jak se na něj kdo vyspí a v jaké je pohodě," uvedl Milík.

Kromě přívlastku nejstarší bývá pardubický závod často označován i jako nejspravedlivější. Jezdci jsou nasazeni do čtyř vylučovacích skupin po šesti. V každé skupině se uskuteční tři jízdy, postup si zajistí tři nejlepší. Následují čtvrtfinálové skupiny, kam k postupující dvanáctce přibude stejný počet nasazených závodníků.

Ilustrační foto

V každé čtvrtfinálové skupině se odjedou opět tři jízdy a tři nejlepší zamíří do semifinále. Stejný klíč s třemi rozjížďkami je následně využit i v semifinálových skupinách. Do celkové klasifikace skupin se vždy započítávají dva nejlepší výsledky ze tří jízd. Všechny jízdy se uskuteční s šesti jezdci na dráze, ale plošinář může kteroukoli jízdu vynechat a nahradí ho rezervní závodník.

Nejlepší šestka ze semifinálových skupin poté svede ve velkém finále boj o Zlatou přilbu. Zbývající účastníky semifinále čeká závod o 7. až 12. místo konečného pořadí.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články