Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Kornfeil završil sezonu třetím místem, šampionem MotoGP je Lorenzo

Valencie - Jakub Kornfeil zakončil sezonu mistrovství světa v závodech silničních motocyklů třetím místem ve Valencii. K druhému letošnímu umístění na stupních vítězů v Moto3 mu pomohl pád tří soupeřů v poslední zatáčce. Souboj o titul v královské kubatuře MotoGP pro sebe rozhodl Španěl Jorge Lorenzo. Při jeho vítězství nestačilo italskému rivalovi Valentinu Rossimu k udržení vedoucí pozice ani čtvrté místo; Lorenzo jej porazil o pět bodů.

V Moto3 si devátým místem si zajistil titul britský jezdec Danny Kent, Portugalci Miguelu Oliveirovi k jeho předstižení nestačil ani třetí triumf za sebou a šestý v sezoně. Karel Hanika závod po pádu nedokončil.

Kornfeil se od startu pohyboval v čelní skupině, ale v závěru měl k pódiovému umístění daleko. Jenže v poslední zatáčce nezvládl svůj stroj Ital Niccolo Antonelli a smetl další dva jezdce z vedoucí skupiny. A protože na cílové rovince předčil Kornfeil o 31 tisícin Jihoafričana Brada Bindera, byly z toho stupně vítězů za Oliveirou a domácím Jorgem Navarrem.

"Já už byl s tím pátým šestým místem smířený, Antonelliho tempo jsem nedokázal udržet, byl moc rychlý. Už jsem nečekal, že by se něco mohlo stát, vůbec ne v poslední zatáčce. V posledním kole jsem předjel Bindera a pak jsem měl štěstí. Díky bohu," řekl v šťastný Kornfeil."Myslím, že po té práci a velkém progresu z posledních závodů si takový konec sezony určitě zasloužíme," uvedl na svém webu Kornfeil, který v posledních třech závodech neskončil hůře než šestý. Celkem šestkrát se v sezoně umístil v elitní desítce.

"Celou dobu, co jezdím mistrovství světa, jsem čekal na své první pódium a letos se mně to poštěstilo dokonce dvakrát. Je to skvělé jak pro mě a moji hlavu, tak celý tým a mé fanoušky. Už teď se nemůžu dočkat dalšího svezení v roce 2016," dodal. Lépe dosud dvaadvacetiletý Čech dopadl jen v srpnu v Silverstonu, kde dojel druhý, a v konečném pořadí se posunul na 12. místo. Zopakoval tím výsledky z loňska a z roku 2011, o místo lépe skončil předloni. Hanika obsadil stejně jako v loňské premiérové sezoně konečné 18. místo. 

Kent uhájil titul o šest bodů před králem druhé poloviny sezony Oliveirou. Hanikův portugalský týmový kolega v posledních šesti závodech neskončil hůře než druhý a dnešním triumfem se vyrovnal Kentovi v počtu letošních vítězství.

Rossi startoval z poslední pozice kvůli kolizi v Malajsii

Pro rozuzlení zápletky v MotoGP byla klíčová předchozí Velká cena Malajsie, v níž si Rossi po kolizi s dosluhujícím mistrem světa Marcem Márquezem ze Španělska vysloužil trest a musel do finále odstartovat z poslední pozice. Lorenzo naopak po traťovém rekordu v kvalifikaci stál na opačném konci roštu na pole position a první místo už neopustil.

Rossi se sice postupně prodral až na čtvrté místo, tam ale už jeho ztráta činila přes deset sekund a k desátému titulu v kariéře mu mohli pomoct jen Márquez a Dani Pedrosa, kteří v závěru závodu na krajana Lorenza dotírali. Na opravdový pokus o předjetí ale nedošlo a osmadvacetiletý Lorenzo vybojoval sedmé vítězství v sezoně a 61. v kariéře. Třídu MotoGP ovládl potřetí po letech 2010 a 2012, spolu se dvěma tituly z dvěstěpadesátek (2006 a 2007) se stal mistrem světa popáté.

Soustředil jsem se jen na sebe a modlil se, řekl čerstvý mistr světa Lorenzo

"Na tenhle titul jsem hodně pyšný. Teď jsem pětinásobný mistr světa a to se dobře poslouchá," radoval se Lorenzo. Vítězství prý nebylo snadné. "Zezadu tam byl na mě tlak. Zadní pneumatika byla zničená. Soustředil jsem se jen na sebe a modlil se," řekl Lorenzo.

Márquez, který podle Rossiho názoru v minulých závodech napomáhal Lorenzovi k titulu, odmítl, že by soupeři nechal vítězství zadarmo. "Útok jsem si připravoval na poslední dvě kola, ale pak jsem ztratil čas duelem s Danim (Pedrosou)," přiznal sesazený šampion z předchozích dvou let. "Druhé místo není ten nejlepší způsob, jak zakončit sezonu, ale příští rok budeme zase bojovat o titul," dodal pilot Hondy.

Rossi ale dál trval na svém a byl přesvědčen, že Márquez nejel naplno. "Dělal jsem, co jsem mohl, ale byla to zvláštní situace, když měl Lorenzo Márqueze jako bodyguarda," prohlásil italský jezdec po vyhlášení. "Je to nehezký konec atraktivního šampionátu. Tohle by se ve sportu stávat nemělo," dodal.

Velká cena Valencie, závěrečný závod mistrovství světa silničních motocyklů:

Moto3: 1. Oliveira (Portug./KTM) 40:09,792, 2. Navarro (Šp./Honda) -0,198, 3. Kornfeil (ČR/KTM) -2,090, 4. Binder (JAR/KTM) -2,121, 5. Bastianini (It./Honda) -2,975, 6. I. Viňales (Šp./KTM) -3,343, ...Hanika (ČR/KTM) nedokončil.

Konečné pořadí MS (po 18 závodech): 1. Kent (Brit./Honda) 260 b., 2. Oliveira 254, 3. Bastianini 207, 4. Fenati (It./Honada) 176, 5. Antonelli (It./Honda) 174, 6. Binder 159, ...12. Kornfeil 89, 18. Hanika 43.

Moto2: 1. Rabat 28:48,831, 2. Rins (oba Šp./Kalex) -0,309, 3. Lüthi (Švýc./Kalex) -3,347, 4. Baldassarri (It./Kalex) -3,644, 5. Lowes (Brit./Speed Up) -5,140, 6. Salom (Šp./Kalex) -9,499.

Konečné pořadí MS (po 18 závodech): 1. Zarco (Fr./Kalex) 352, 2. Rins 234, 3. Rabat 231, 4. Lowes 186, 5. Lüthi 179, 6. Folger (Něm./Kalex) 163.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články