Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Další Zlatá přilba bez českého úspěchu. Vyhrál Chorvat Pavlic, Holub byl jedenáctý

Pardubice - Nejslavnější český plochodrážní závod Zlatou přilbu vyhrál chorvatský jezdec Jurica Pavlic a narušil tak australanskou dominanci z posledních let. Druhé místo v 67. ročníku závodu obsadil Australan Troy Batchelor, třetí skončil Němec Martin Smolinski. Nejlepším Čechem byl až jedenáctý Zdeněk Holub, který jako jediný z domácích jezdců postoupil do semifinále.

Zlatá přilba 2014 (Jurica Pavlic v pozadí)
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Pavlicovi k životnímu úspěchu pomohly i technické problémy Poláka Patryka Dudka, který vyhrál všechny čtvrtfinálové i semifinálové jízdy, do nichž nastoupil, a až do posledního kola vedl i finále. Poté jej ale zastavila technická porucha. "Taková je plochá dráha, motorka nevydrží vše. Finále se jelo na šest kol a to je hodně. Přijedu za rok a zkusím vyhrát," uvedl Dudek.

Chorvatský jezdec přiznal, že s ohledem na vývoj finále na vítězství moc nemyslel. "Říkal jsem si, že už jsem tady byl třetí, tak teď budu druhý. Pak ale přišel defekt Patrykovy motorky. Stále tomu nemůžu uvěřit a asi mi bude několik dní trvat, než mi dojde, co se stalo," řekl Pavlica.

Českým plošinářům se v Pardubicích příliš nedařilo. Do semifinále postoupil pouze junior Holub, který ve třech jízdách získal jen tři body a do finále se nekvalifikoval. V malém finále byl pátý a celkově obsadil 11. místo. Zopakoval tak loňský výsledek Josefa France. "Postoupit do semifinále byl můj cíl. Tam už se nedalo moc soupeře vybírat a finále nedopadlo. I tak jsem ale spokojený," uvedl Holub.

Ze čtvrtfinále postoupil i na úkor zkušenějšího Aleše Drymla, jenž získal stejně jako on osm bodů. Posledním domácím vítězem slavného závodu se stal v roce 1996 Tomáš Topinka. Letos na startu chyběl aktuálně nejlepší Čech Václav Milík, jenž ve stejném termínu startoval v play-off polské ligy. 

Je nám líto, video expirovalo.
67. Zlatou přilbu ovládl Chorvat Pavlic

Výsledky Zlaté přilby

Finále A: 1. Pavlic (Chorv.), 2. Batchelor (Austr.), 3. Smolinski (Něm.), 4. Jonsson (Švéd.), 5. Žagar (Slovin.), 6. Dudek (Pol.).
Finále B: 1. Iversen (Dán.), 2. Kildemand (Dán.), 3. Tungate (Austr.), ...5. Holub (ČR).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články