Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Jihomoravský kraj bude garantem příští brněnské Grand Prix

Brno - Jubilejní 50. ročník motocyklové Grand Prix v Brně je o krok blíž k realizaci. Krajští zastupitelé schválili návrh hejtmana Michala Haška, aby se kraj stal garantem konání akce pro příští rok. O získání potřebné licence bude jednat s promotérskou společností Dorna. Hašek má dále za úkol požádat ministerstvo školství o poskytnutí 40 milionů korun na závod a brněnský magistrát o deset milionů. Takzvaný zalistovací poplatek nutný pro konání Velké ceny činí 70 milionů korun.

Velká cena ČR
zdroj: ČT sport autor: David Soeldner

Právě zalistovací poplatek za zařazení akce do kalendáře mistrovství světa je důvodem, proč se dosavadní pořadatel Automotodrom Brno rozhodl skončit. Poplatek totiž představuje zhruba polovinu nákladů a akce je kvůli tomu prodělečná. Po souhlasu zastupitelů se může kraj stát garantem a zavázat se, že 70 milionů korun na poplatek sežene. "Chceme se s Dornou domluvit na získání licence minimálně na tři roky. Na čím delší dobu to je, tím nižší částka bude," uvedl Hašek.

Kraj chce získat peníze nejen od státu a Brna, ale také od podnikatelů. "Ministerststvo školství požádáme o 40 milionů a Brno o 10. Hodláme oslovit ale i podnikatele. Podle našich informací mají díky závodům obrat až jednu miliardu korun, a proto je pro ně pořádání akce z hlediska příjmů důležité," řekl Hašek. Jednat bude s hospodářskou komorou, ale také s provozovateli hotelů, restaurací a čerpacích stanic. Chybějící peníze doplatí kraj, který už v minulosti poskytoval 10 milionů korun.

Je nám líto, video expirovalo.
Jihomoravský kraj podpoří VC Brna

Zastupitelé napříč politickým spektrem se už dříve shodli na tom, že Velká cena dělá Brnu reklamu a bylo by škoda o ni přijít. Klára Liptáková z koaliční KDU-ČSL označila Grand Prix za rodinné stříbro Brna, nicméně sdělila, že bude potřeba řádně rozklíčovat nynější financování, aby nebyla podpora zbytečně přehnaná. Helena Sýkorová z opoziční KSČM uvedla, že podpora akce je namístě a ztrátou Velké ceny by Brno přišlo o tradici. Za dobrou reklamu považuje závody i opoziční Jiří Crha z ODS nebo Irena Matonohová z TOP 09 a Nezávislých.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články