Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kornfeil byl v tréninku čtvrtý, Hanika klesl na devátou příčku

Brno Jakub Kornfeil zajel čtvrtý čas v trénincích na Velkou cenu České republiky v Brně. Další Čech v kategorii Moto3 Karel Hanika byl v prvním tréninku pátý, v součtu obou částí však klesl na deváté místo. Jediný domácí zástupce v královské třídě MotoGP Karel Abraham zahájil víkendový program osmnáctým místem. Na divokou kartu v Moto2 startující Miroslav Popov byl poslední šestatřicátý.

Kornfeil zajel svůj nejrychlejší čas 2:08,430 minuty v závěrečném okruhu. "Jsem moc spokojený. Čtvrté místo jsem vůbec nečekal já ani tým. Chtěli jsme se dostat do pětky nebo zůstat v desítce, ve které jsme skončili (v minulém závodě) v Indianapolis. Motorka fungovala skvěle, prostě paráda," radoval se Kornfeil po trénincích.

Vyplatilo se mu, že po předešlém závodě s mechaniky nezměnil nastavení motocyklu KTM. "Cítil jsem se na ní dobře a i motor nám jede. V sobotu dáme nový, tak doufám, že budeme mít ještě lepší maximální rychlost," řekl jedenadvacetiletý závodník, jehož maximem je v Brně páté místo a letos by rád bojoval o umístění na stupních vítězů.

Osmnáctiletý nováček v seriálu Hanika, který v předešlých dvou letech ovládl na Masarykově okruhu doprovodný závod Red Bull Rookies Cupu, byl o necelé čtyři desetiny sekundy pomalejší. Nejrychlejší čas dne v Moto3 zajel Španěl Álex Márquez. 

I Hanika byl stejně jako Kornfeil spokojený. "Už ráno jsme odvedli dobrou práci a ve druhém tréninku jsme v tom pokračovali. Šéfmechanik našel hodně dobré nastavení motocyklu a myslím, že jsme blízko perfektnímu. V sobotu to doladíme a myslím, že v kvalifikaci máme na to, abychom byli hodně vepředu. Doufám, že v sobotu to bude podobné jako dnes," řekl Hanika.

Trénink kategorie MotoGP ovládl lídr MS a vítěz všech dosavadních deseti letošních závodů Marc Márquez ze Španělska, jenž absolvoval okruh nejrychleji za 1:56,803 minuty. Abraham byl pomalejší o 2,4 sekundy. Odpolední druhý trénink provázel déšť, takže nejlepší časy zajeli všichni jezdci dopoledne.

Abraham získal poznatky na mokru

"Úplně spokojený nejsem, ale nejsem ani nespokojený. Nejsme daleko od ostatních a víme, jaké máme problémy s motorkou. Když je odstraníme a uděláme krůček dále, tak by mně to mohlo dost pomoct," řekl Abraham, který byl v odpolední 'mokré' sekci šestnáctý. "Sice výsledkově to žádný význam nemělo, ale získali jsme alespoň data na mokru. Celkově to bylo ale zvláštní, protože se dost měnily podmínky. Jak s ohledem na déšť, tak z pohledu osychající trati," dodal Abraham.

Popov odjel dopoledne v Moto2 jen pět okruhů a z jezdců, kteří do tréninku zasáhli, byl poslední. Odpoledne již strávil na trati podstatně více času a byl předposlední. V kombinaci obou tréninků ale dosáhl nejhoršího času.

"Zatím to není, co jsme chtěli. Ani se mi nedaří zajet časy, které jsem zde dosahoval při testech, ale snad se to zlepší," řekl Popov, kterého ráno zastavil problém se zablokovanou zadní brzdou. Na divokou kartu startující Čech zaostal za nejrychlejším Španělem Estevem Rabatem o pět vteřin.

Tréninky na Velkou cenu České republiky:

MotoGP: 1. M. Márquez (Šp./Honda) 1:56,803, 2. Lorenzo (Šp./Yamaha) -0,037, 3. Pedrosa (Šp./Honda) -0,052, 4. A. Espargaró (Šp./Yamaha) -0,199, 5. Rossi (It./Yamaha) -0,262, 6. Bradl (Něm./Honda) -0,281, ...18. Abraham (ČR/Honda) -2,413.

Moto2: 1. Rabat (Šp./Kalex) 2:03,126, 2. Kallio (Fin./Kalex) -0,142, 3. Cortese (Něm./Kalex) -0,172, 4. Aegerter (Švýc./Kalex) -0,185, 5. Lüthi (Švýc./Suter) -0,229, 6. Simón (Šp./Kalex) -0,288, ...36. Popov (ČR/Suter) -5,029.

Moto3: 1. Á. Márquez 2:07,969, 2. Rins (oba Šp./Honda) -0,334, 3. Masbou (Fr./Honda) -0,443, 4. Kornfeil (ČR/KTM) -0,461, 5. Bastianini -0,560, 6. Bagnaia (oba It./KTM) -0,561, ...9. Hanika (ČR/KTM) -0,844. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články