Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Ferrari promrhalo skvělou kvalifikaci hned na startu, v Japonsku kraloval Bottas a Mercedes

Sebastian Vettel nevyužil startu z pole position a z triumfu v Japonsku se raduje Valtteri Bottas z Mercedesu. Třetí místo za druhým Vettelem obsadil obhájce titulu Lewis Hamilton a pomohl Mercedesu pošesté za sebou ovládnout Pohár konstruktérů. Sám navíc může za dva týdny v Mexiku získat šestý titul mistra světa.

Valtteri Bottas na okruhu v Suzuce
zdroj: ČTK/DPA

Odloženou kvalifikaci přitom ovládly vozy stáje Ferrari. Čtyřnásobný mistr světa Vettel výkonem 1:27,064 a o 0,189 sekundy porazil Leclerca, který odstartoval z pole position v předchozích čtyřech závodech.

Ferrari bylo v ideální pozici ukončit v Japonsku nadvládu Mercedesu, který na okruhu v Suzuce vyhrál posledních pět Velkých cen. Jenže...

Je nám líto, video expirovalo.
VC Japonska vyhrál Bottas, Mercedes ovládl Pohár konstruktérů

Bottas využil špatného startu obou jezdců Ferrari, kteří ovládli kvalifikaci přeloženou ze soboty na dnešek kvůli tajfunu. Okamžitě se ze třetího místa dostal před Vettela i Charlese Leclerca, vedení bez problémů udržel až do konce a připsal si třetí vítězství v sezoně.

Vettel ulil start

Finský pilot nakonec vyhrál s náskokem jedenácti sekund před Vettelem, který unikl trestu za ulitý start z pole position. "Byla to moje chyba. Valtteri pak doslova letěl," řekl pilot Ferrari. "Start ze třetího místa není nikdy lehký, ale nemá cenu to předem vzdávat. Měl jsem super auto a Sebastian měl nějaký problém," konstatoval Bottas.

Vettel nakonec alespoň udržel druhé místo před Hamiltonem. Pětinásobný mistr světa po druhé zastávce v boxech ve 43. kole sice rychle vymazal pětisekundový náskok rivala z Ferrari, ale předjet už ho nedokázal.

"Gratuluji týmu k šestému titulu, doufám, že dnes si každý dá trochu šampaňského," řekl Hamilton, jenž byl zjevně nespokojený se změnou strategie. Britský pilot totiž měl původně jet jen na jednu zastávku v boxech, ale poté ho vedení týmu stáhlo do depa podruhé a Hamilton tak přepustil vedení Bottasovi.

"Nemá cenu to rozebírat, jsou to jen spekulace. Valtteri si vítězství zasloužil a teď nás čeká Mexiko, kde to pro nás bude noční můra," uvedl Hamilton, jenž může v Mexiku slavit titul. Pokud britský jezdec zvítězí a získá bonusový bod za nejrychlejší kolo, musí Bottas jako jeho poslední soupeř v boji o titul skončit nejhůře třetí, aby odložil korunovaci týmového kolegy.

Mercedes, který šestým triumfem v Poháru konstruktérů vyrovnal maximum Ferrari z let 1999 až 2004, má díky tomu jistotu dalšího rekordu. Německá stáj si připíše šestý mistrovský double a překoná výkon italské stáje z let 2000 až 2004.

Leclerc se potkal s Verstappenem

Nepovedený víkend prožil Leclerc. Nejprve po čtyřech pole position za sebou našel v kvalifikaci přemožitele, poté hned po startu při kolizi s Maxem Verstappenem z Red Bullu poškodil vůz, a protože otálel se zajetím do boxů, dostal po závodě patnáctisekundový trest a propadl se z šesté na sedmou pozici.

Pro Verstappena kvůli nehodě závod skončil. "Najednou do mě vrazil a zničil mi celou stranu auta. Nevím, za co jiného by měl dostat trest. Zvláštní je, že to začali šetřit až po závodě. Nejdřív to vyšetřovat nechtěli," řekl Verstappen.

Ferrari navíc musí zaplatit pokutu 25 tisíc eur (asi 645 tisíc korun), protože Leclerca nechalo dlouho na trati s poškozeným předním přítlačným křídlem, které se za jízdy utrhlo a zasáhlo kokpit Hamiltonova vozu.

Výsledky Velké ceny Japonska formule 1

1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:23:21,510, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -11,376, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -11,786, 4. Albon (Thaj./Red Bull) -1:01,152, 5. Sainz (Šp./McLaren) -1:09,081, 6. Ricciardo (Austr./Renault), 7. Leclerc (Mon./Ferrari), 8. Gasly (Fr./Toro Rosso), 9. Hülkenberg (Něm./Renault), 10. Stroll (Kan./Racing Point) všichni -1 kolo.

Nejrychlejší kolo: Hamilton.

Průběžné pořadí MS (po 17 z 21 závodů): 1. Hamilton 338 b., 2. Bottas 274, 3. Leclerc 221, 4. Verstappen 212, 5. Vettel 212, 6. Sainz 76.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 612, 2. Ferrari 433, 3. Red Bull 323, 4. McLaren 111, 5. Renault 77, 6. Toro Rosso 59, 7. Racing Point 54, 8. Alfa Romeo 35, 9. Haas 28, 10. Williams 1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články