Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kvalifikaci v Číně nejlépe zvládl Vettel a zaútočí na třetí letošní výhru

Kvalifikaci na Velkou cenu Číny formule 1 vyhrál Sebastian Vettel z Ferrari a v neděli tak bude mít velkou šanci vyhrát i třetí závod v nové sezoně. Za ním skončil druhý jezdec italské stáje Kimi Räikkönen, třetí byl Valtteri Bottas z Mercedesu a až čtvrtý jeho týmový kolega, mistr světa Lewis Hamilton.

Sebastian Vettel
zdroj: ČTK/ZUMA/Hz

Vettel, který vyhrál kvalifikaci i před týdnem v Bahrajnu, rozhodl v posledním kole závěrečné části, v níž časem 1:31,095 stanovil rekord okruhu v Šanghaji. Navíc po šesti letech ukončil kvalifikační nadvládu Mercedesu v Číně, kde Ferrari naposledy získalo pole position v roce 2004 při prvním ročníku závodu.

Räikkönen za čtyřnásobným mistrem světa zaostal o pouhých 87 tisícin, zatímco Bottas i Hamilton už měli ztrátu přes půl sekundy. "Nečekali jsme, že Ferrari tady bude tak silné. Musíme se nad tím vážně zamyslet, co s tím," uvedl šéf Mercedesu Toto Wolff.

"Myslím, že nedokážeme správně pracovat s gumami. Buď jsou přehřáté, nebo naopak nejsou dostatečně zahřáté," dodal. "Nevím, jestli můžeme s Ferrari bojovat. Dneska jsme byli o půl sekundy pomalejší. Minule jsme byli rychlejší a stejně nás porazili. Zítra to asi nebude jiné," přidal Hamilton.

Pátý Max Verstappen zaostal o sedm desetin. "Ferrari bylo příliš rychlé, ale v porovnání s Mercedesem to nebylo špatné," uvedl nizozemský pilot. "Ferrari ale má asi nějaké turbo tlačítko, takže jsou rychlí na rovinkách i v zatáčkách," přidal.

Je nám líto, video expirovalo.
Kvalifikaci VC Číny ovládl Vettel

Šesté místo si vyjel druhý pilot Red Bullu Daniel Ricciardo, který přitom málem do kvalifikace ani neodstartoval. Australský jezdec totiž při dnešním třetím tréninku poškodil motor a mechaniky tak čekal závod s časem.

Nakonec však Ricciardo vyjel na trať tři minuty před koncem první části kvalifikace. Stihl odjet jedno měřené kolo a jen tak tak postoupil do druhé části. "Od mechaniků to byl zázrak. Opravit motor, připravit auto... To by nedokázal ani Herkules. Navíc se zapojili i mechanici od Maxe, takže to byla opravdová týmová práce. Tohle pro nás byl nejlepší výsledek kvalifikace," řekl šéf stáje Christian Horner.

Kvalifikace na Velkou cenu Číny, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Šanghaji:

1. Vettel (Něm./Ferrari) 1:31,095, 2. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,087, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,530, 4. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,580, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,701, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,853, 7. Hülkenberg (Něm./Renault) -1,437, 8. Pérez (Mex./Force India) -1,663, 9. Sainz (Šp./Renault) -1,724, 10. Grosjean (Fr./Haas) -1,760.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články