Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Bottas vylepšil Vettelův rekord a z pole position bude v Abú Zabí útočit na titul vicemistra

Letošní ročník formule 1 vyvrcholí posledním závodem v Abú Zabí. Kvalifikaci suverénně ovládl Valtteri Bottas z Mercedesu, když překonal i kvalifikační rekord trati Sebastiana Vettela, který tentokrát skončil až třetí. Bottas tak stále živí naději na celkově druhou příčku pořadí šampionátu, ze startovního roštu vyrazí z druhého místa jeho stájový kolega a jistý mistr světa Lewis Hamilton.

Sebastian Vettel, Valtteri Bottas a Lewis Hamilton
zdroj: Reuters autor: HAMAD I MOHAMMED

Bottas na okruhu Yas Marina zajel čas 1:36,231 a Vettelův šest let starý kvalifikační rekord vylepšil o dvě sekundy. Připsal si čtvrtou pole position v kariéře, ale zatím ji jen jednou dokázal proměnit ve vítězství. Podařilo se mu to letos v Rakousku, zatímco v Bahrajnu dojel třetí a před dvěma týdny v Brazílii druhý.

"V Brazílii jsem byl hrozně zklamaný, takže pro zítřek mám jasný cíl," řekl Bottas. "Musím mu pogratulovat, protože zajel skvělé kolo. Oproti tréninkům jsem v kvalifikaci trochu ztratil rychlost, ale bojoval jsem," přidal Hamilton.

Je nám líto, video expirovalo.
Poslední letošní kvalifikaci formule 1 vyhrál Bottas z Mercedesu

Finský pilot díky kvalifikačnímu triumfu před nedělním závodem stále živí teoretickou šanci na druhé místo v konečném pořadí MS. Musel by však v neděli zvítězit a doufat, že Vettel, na kterého momentálně ztrácí 22 bodů, skončí mimo nejlepší osmičku.

"Valtteri zajel mega kolo. V neděli to bude zajímavý závod, protože předjíždět se tady dá, ale ne úplně snadno," uvedl Vettel. "Jen je trochu škoda, že jsem nakonec nabral takovou ztrátu. Ale do závodu je ještě dost času, takže na tom můžeme zapracovat," dodal.

Hamilton, který si čtvrtý titul mistra světa zajistil před čtyřmi týdny v Mexiku, za Bottasem zaostal o 17 setin. Vettel měl na třetím místě půlsekundovou ztrátu, čtvrtý Daniel Ricciardo z Red Bullu byl podobně jako pátý Kimi Räikkönen z Ferrari pomalejší o sedm desetin.

Kvalifikace na Velkou cenu Abú Zabí, závěrečný závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Bottas (Fin./Mercedes) 1:36,231, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,172, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,546, 4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,728, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,754, 6. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,097, 7. Hülkenberg (Něm./Renault) -2,051, 8. Pérez (Mex./Force India) -2,143, 9. Ocon (Fr./Force India) -2,166, 10. Massa (Braz./Williams) -2,319.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články