Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hamilton dojel v Mexiku po kolizi s Vettelem až na devátém místě, přesto dosáhl na čtvrtý titul

Lewis Hamilton je počtvrté v kariéře mistrem světa formule 1. Britský pilot stáje Mercedes skončil ve Velké ceně Mexika až devátý, přesto má nedostižný náskok 56 bodů před druhým Sebastianem Vettelem z Ferrari. Z vítězství v závodu se těšil Max Verstappen z Red Bullu.

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/AP autor: Moises Castillo

Hamilton odstartoval ze třetího místa a závod měl pro něj být pouze formalitou. Jenže všechny předpoklady vzaly za své už ve třetí zatáčce po kolizi s Vettelem. "Nevím, co se tam stalo, nechal jsem mu tam dost místa," řekl Hamilton k incidentu, kterým se traťoví komisaři rozhodli nezabývat.

"Byla to bizarní situace a ještě bizarnější bylo, že to vedení závodu neřešilo," přidal šéf Mercedesu Toto Wolff. "Závod se mi vůbec nelíbil, ale hlavní je, že to Lewis dokázal. Jsem superšťastný," doplnil. Oba rivalové museli do boxů pilot Mercedesu vyměnit zadní kolo a jeho německý rival přední křídlo. Na trať se vrátili na posledních dvou místech a začala stíhací jízda.

Vettel totiž potřeboval k udržení naděje na titul vyhrát nebo být alespoň druhý, zatímco Hamilton by si zajistil titul bez ohledu na výsledek pilota Ferrari pátým místem. O poznání víc se dařilo Vettelovi, který se rychle prokousával závodním polem a nakonec dojel čtvrtý, což mu však nestačilo.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamilton si devátým místem v Mexiku zajistil počtvrté titul mistra světa

Hamilton se dlouho trápil na poslední příčce, ale i on postupně zabral. Po velkém boji se dokázal posunout na devátou pozici, která mu vzhledem k Vettelovu umístění vynesla titul.

Dvaatřicetiletý Hamilton navázal na triumfy z let 2008, 2014 a 2015 a zapsal se mezi největší hvězdy formule 1, protože čtyři a více titulů před ním získali jen čtyři piloti. Slavný Michael Schumacher má na kontě sedm triumfů, Juan Manuel Fangio pět, Alain Prost a Vettel ovládli šampionát čtyřikrát.

"Je to neskutečné. Sice jsem si to takhle nepředstavoval, dojet 40 sekund za vítězem, ale nevzdal jsem se. A to je hlavní a tak to ponesu v srdci. Vážím si toho," prohlásil Hamilton, který se také stal nejúspěšnějším britským pilotem před trojnásobným šampionem Jackiem Stewartem.

Ve stínu neobvyklé zápletky v boji o titul si Verstappen dojel pro druhé vítězství v sezoně a třetí v kariéře. Nizozemský pilot porazil druhého Valtteriho Bottase z Mercedesu o téměř dvacet sekund. Třetí příčku obsadil Kimi Räikkönen z Ferrari.

Velká cena Mexika, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:36:26,550, 2. Bottas (Fin./Mercedes) -19,678, 3. Räikkönen (Fin./Ferrari) -54,007, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -1:10,078, 5. Ocon (Fr./Force India), 6. Stroll (Kan./Williams), 7. Pérez (Mex./Force India), 8. Magnussen (Dán./Haas), 9. Hamilton (Brit./Mercedes), 10. Alonso (Šp./McLaren) všichni -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 18 z 20 závodů): 1. Hamilton 333 b., 2. Vettel 277, 3. Bottas 262, 4. Ricciardo (Austr./Red Bull) 192, 5. Räikkönen 178, 6. Verstappen 148, 7. Pérez 92, 8. Ocon 83, 9. Sainz (Šp./Renault) 54, 10. Stroll 40.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 595, 2. Ferrari 455, 3. Red Bull 340, 4. Force India 175, 5. Williams 76, 6. Toro Rosso 53, 7. Renault 48, 8. Haas 47, 9. McLaren 24, 10. Sauber 5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články