Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Mercedesy ovládly kvalifikaci na VC Španělska, pole position vybojoval Hamilton

Barcelona - Úřadující šampion formule 1 Lewis Hamilton odstartuje do nedělní Velké ceny Španělska z prvního místa. Britský pilot v Barceloně porazil německého kolegu z Mercedesu Nica Rosberga o necelé tři desetiny sekundy a potřetí v sezoně odstartuje z prvního místa.

"Zítra by to mohl být můj den. Musím poděkovat týmu, v poslední době tvrdě makali, aby konečně vyřešili moje dlouhodobé problémy s autem," řekl Hamilton, jehož v předchozích závodech trápila nespolehlivost vozu. "Doufejme, že to konečně všechno vyjde," dodal.

Za mistrovskou stájí obsadí druhou řadu na startovním roštu Red Bull. Třetí čas zajel v kvalifikaci Australan Daniel Ricciardo. Osmnáctiletý nizozemský talent Max Verstappen se blýskl čtvrtým místem při svém premiérovém závodním víkendu po povýšení ze sesterského týmu Toro Rosso. Ze třetí řady vyrazí obě Ferrari - Fin Kimi Räikkönen a Sebastian Vettel z Německa.

"Nečekal jsem, že se s autem tak rychle skamarádím. Nečekal jsem, že budu stát ve druhé řadě, je to skvělý pocit," prohlásil Verstappen, který v Red Bullu vystřídal Rusa Daniila Kvjata. "Doufejme, že v závodě naše pozice udržíme," dodal.

Hamilton vyhrál 52. kvalifikaci v kariéře. Více pole position mají na kontě jen německý rekordman Michael Schumacher (68) a legendární Brazilec Ayrton Senna (65). První místo na startu obsadí monopost Mercedesu pojedenácté v řadě.

Lídr průběžného pořadí Rosberg bude útočit v součtu s loňskou sezonou na osmé vítězství v Grand Prix za sebou. Pokud by uspěl, stal by se teprve třetím pilotem, který vyhrál pět úvodních závodů v jedné sezoně. Po čtyřech výhrách má nyní Němec v průběžném pořadí maximální počet 100 bodů. Před druhým Hamiltonem má Rosberg náskok 43 bodů.

Kvalifikace na Velkou cenu Španělska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Barceloně:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:22,000, 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,280, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,680, 4. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,087, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,113, 6. Vettel (Něm./Ferrari) -1,334, 7. Bottas(Fin./Williams) -1,522, 8. Sainz (Šp./Toro Rosso) -1,643, 9. Pérez (Mex./Force India) -1,782, 10. Alonso (Šp./McLaren) -1,981.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články