Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hamilton nedal v kvalifikaci nikomu šanci, ovládl ji pošesté v řadě

Spa-Francorchamps – Jako by kvalifikace formule 1 už ani nemohla mít jiného vítěze. Mistr světa Lewis Hamilton ovládl i kvalifikaci na Velkou cenu Belgie a získal pole position pošesté za sebou a podesáté v jedenácti letošních závodech. 

Lewis Hamilton
zdroj: ČTK/ZUMA/Hoch Zwei

Na okruhu ve Spa-Francorchamps Hamilton odsunul na druhé místo stejně jako v předchozích pěti Grand Prix kolegu z Mercedesu Němce Nico Rosberga. Lídr šampionátu porazil svého nejbližšího pronásledovatele o 458 tisícin sekundy. Třetí Fin Valtteri Bottas z Williamsu zaostal za Hamiltonem už o 1,340 sekundy.

Šesté kvalifikační prvenství za sebou vybojoval Hamilton jako sedmý jezdec v historii F1. Před ním se to naposledy povedlo v roce 2001 německé legendě Michaelu Schumacherovi. Díky 48. pole position v kariéře má Hamilton ideální příležitost zaútočit na šesté vítězství v sezoně, kterým by navýšil náskok 21 bodů, který má před Rosbergem.

S Bottasem se postaví do druhé řady na startu Mexičan Sergio Pérez z týmu Force India. Čtvrtý sice v kvalifikaci skončil Francouz Romain Grosjean z Lotusu, ale kvůli výměně motoru klesne na roštu o pět míst.

První kvalifikace po téměř měsíční letní pauze v seriálu nevyšla stáji Ferrari. Třetí muž MS Němec Sebastian Vettel zajel devátý čas, ale díky Grosjeanově penalizaci vyjede z osmého místa. Jeho týmový kolega Fin Kimi Räikkönen kvůli závadě na motoru zůstal stát na trati a nepostoupil do závěrečné části kvalifikace. 

Kuriózní penalizace potkaly exmistry světa Fernanda Alonsa a Jensona Buttona z McLarenu. Za nadměrné množství úprav motoru dostal španělský jezdec trest v podobě poklesu na startovním roštu o 55 míst, britský pilot o 50 příček. Pro oba to znamená start z poslední řady. V kvalifikaci si ale nevedli o mnoho lépe. Button byl sedmnáctý a Alonso skončil za ním. Před nimi z osmnácté příčky vyjede nizozemský nováček Max Verstappen z Toro Rosso, který dostal penalizaci 10 míst rovněž za úpravy motoru.

Kvalifikace na Velkou cenu Belgie:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:47,197, 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,458, 3. Bottas (Fin./Williams) -1,340, 4. Grosjean (Fr./Lotus) -1,364, 5. Pérez (Mex./Force India) -1,402, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,442, 7. Massa (Braz./Williams) -1,488, 8. Maldonado (Ven./Lotus) -1,557, 9. Vettel (Něm./Ferrari) -1,628, 10. Sainz (Šp./Toro Rosso) -2,574. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články