Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Hamilton posedmé v sezoně ovládl kvalifikaci, vyhrál v Rakousku

Spielberg (Rakousko) - Vedoucí jezdec mistrovství světa Lewis Hamilton vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Rakouska formule 1 před týmovým kolegou z Mercedesu Němcem Nicem Rosbergem. Britský pilot v osmém závodě sezony vybojoval sedmou pole position a 45. kvalifikačním triumfem v kariéře se vyrovnal v historickém pořadí třetímu Sebastianu Vettelovi z Německa. Před nimi jsou jenom slavní Ayrton Senna (65) a Michael Schumacher (68). 

Lewis Hamilton na Österreichringu
zdroj: AP autor: Darko Bandic

Vettel ve ferrari byl ve Spielbergu třetí poté, co byl překvapivě nejrychlejší v pátečním tréninkovém dnu a ovládl i dopolední třetí tréninkové jízdy. Ve finále ale nakonec nestačil na dominantní mercedesy; za Rosbergem zaostal o 155 a za Hamiltonem 355 tisícin sekundy. Nic na tom nezměnily ani chyby obou favoritů v posledním měřeném kole, po nichž Hamilton i Rosberg skončili mimo trať.

"Bohužel byli ti dva o něco rychlejší. Se třetím místem jsem spokojený. Byla to dobrá kvalifikace a ty výsledky sedí, ale byl bych raději blíž u nich. Snad je trochu pozlobíme v závodě," řekl Vettel. Zřejmě na to bude ve svém týmu sám, protože Fin Kimi Räikkönen vypadl už v první části kvalifikace a odstartuje až ze 14. místa. "Netuším, co se stalo. Pro závod je to každopádně špatné," řekl exmistr světa.

Vettela ve druhé řadě doplní loňský majitel pole position Felipe Massa ve williamsu. Od tehdejšího Brazilcova kvalifikačního triumfu trvá v sobotních jízdách na čas nadvláda Mercedesu.

Räikkönen ve skutečnosti zajel až 18. čas, ale o čtyři místa vpřed se na roštu posune kvůli penalizacím pro čtveřici soupeřů, kteří jej v kvalifikaci porazili. Už v pátek byli potrestáni kvůli použití pátého motoru v sezoně piloti Red Bullu Daniel Ricciardo z Austrálie a Daniil Kvjat z Ruska ztrátou deseti míst na startu a Fernando Alonso dvaceti. Dnes došlo i na jeho týmového kolegu z McLarenu Jensona Buttona, který ztratil 25 míst. Při dvaceti účastnících budou nevyužité trestné pozice přepočítány na časovou penalizaci.

Kvalifikace na Velkou cenu Rakouska, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spielbergu:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:08,455, 2. Rosberg (Něm./Mercedes) -0,200, 3. Vettel (Něm./Ferrari) -0,355, 4. Massa (Braz./Williams) -0,737, 5. Hülkenberg (Něm./Force India) -0,823, 6. Bottas (Fin./Williams) -0,864, 7. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1,157, 8. Kvjat (Rus./Red Bull) -1,239, 9. Nasr (Braz./Sauber) -1,258, 10. Grosjean (Fr./Lotus) bez času. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články