Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Maďarskou kvalifikaci vyhrál Rosberg, Hamiltonovi shořel motor

Mogyoród - Kvalifikaci na Velkou cenu Maďarska formule 1 vyhrál německý pilot Mercedesu Nico Rosberg, vedoucí muž mistrovství světa. Jeho největšímu rivalovi a týmovému kolegovi Lewisi Hamiltonovi z Británie shořel už v první části kvalifikace motor, neměl jediné měřené kolo a odstartuje z boxové uličky.

Lewis Hamilton sleduje svůj vůz
zdroj: ČTK autor: Jiří Křenek

Devětadvacetiletý Rosberg zajel na Hungaroringu nejrychlejší čas 1:22,715 a v jedenácté Grand Prix sezony dosáhl šesté pole position. V první řadě na startovním roštu ho doplní čtyřnásobný šampion a jeho krajan Sebastian Vettel, jenž ve voze Red Bull ztratil 486 tisícin sekundy. Do druhé řady se postaví Fin Valtteri Bottas ve williamsu a Australan Daniel Ricciardo z týmu Red Bull.

"První místo je fakt super, poslední kolo bylo dokonalé. Samozřejmě je to škoda pro mého týmového kolegu. Raději ho porážím na trati. Tohle mi radost trochu kazí," uvedl Rosberg k Hamiltonovým problémům. Druhý muž MS ztratil šanci na třetí vítězství po sobě a celkově páté v Maďarsku kvůli tomu, že jeho mercedes v první části kvalifikace vzplál. Hamilton musel vůz odstavit a na trati, na níž se velmi špatně předjíždí, odstartuje z boxů. Mechanici mu musejí vyměnit motor, podvozek i převodovku.

"Honí se mi toho hlavou hodně, ale budu se muset snažit na zítřek naladit pozitivně," řekl Hamilton, jenž před kvalifikací vyhrál všechny tři tréninky. "Tohle už je víc než jen smůla - tohle je něco jiného. Musíme se zlepšit," dodal mistr světa z roku 2008. Příčinou požáru byl podle vedení týmu únik paliva. Kvalifikace se Hamiltonovi nepovedla už minulý víkend na Hockenheimringu, kdy havaroval kvůli selhání brzd a startoval z dvacáté pozice.

Po stíhací jízdě dojel třetí, na Hungaroringu však bude mít situaci mnohem složitější. "Upřímně říkám, že nevím, co se s tím bude dát zítra dělat. Na téhle trati se nedá předjíždět, takže budu mít potíže dostat se do top 10 nebo do top 5. Asi ztratím na Nica víc než 20 bodů, do konce je ale ještě hodně závodů," uvedl Hamilton, jenž aktuálně za Rosbergem zaostává o 14 bodů. Z boxů odstartuje také původně desátý muž kvalifikace Dán Kevin Magnussen, jenž vážně poškodil vůz při havárii. Jeho mclaren dostane nový podvozek i převodovku.

Kvalifikace na Velkou cenu Maďarska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Mogyoródu:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:22,715, 2. Vettel (Něm./Red Bull) -0,486, 3. Bottas (Fin./Williams) -0,639, 4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -0,676, 5. Alonso (Šp./Ferrari) -1,194, 6. Massa (Braz./Williams) -1,508, 7. Button (Brit./McLaren) -1,579, 8. Vergne (Fr./Toro Rosso) -2,005, 9. Hülkenberg (Něm./Force India) -2,060, 10. Magnussen (Dán./McLaren) bez času.

Zdroj
ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články