Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Přípravné utkání

VC Británie ovládl Hamilton po vážné havárii Raikkönena

Silverstone - Velkou cenu Británie vyhrál teprve podruhé ve své kariéře domácí jezdec Lewis Hamilton ze stáje Mercedes. Jeho týmový kolega Nico Rosberg z Německa poprvé v sezoně nedojel, přesto se udržel v čele průběžného hodnocení šampionátu. Závod musel být po startu na více než hodinu zastaven kvůli vážné nehodě Kimiho Räikkönena.

Radost Lewise Hamiltona
zdroj: PA autor: David Davies

Hamilton o vítězství na domácí trati marně usiloval pět předchozích sezon, dočkal se až letos při jubilejním padesátém ročníku. Sedmadvacátým vítězstvím v kariéře se tak dotáhl na krajana Jackieho Stewarta na sedmém místě historické tabulky. Hodně mu k tomu ale pomohla rozbitá převodovka Rosberga, který odstoupil z prvního místa. Rosberg letos přitom neskončil hůře než druhý. "Samozřejmě nevidím rád, když týmový kolega nedojede. Lepší pro tým by byl double, ale opravdu jsem tento výsledek potřeboval," prohlásil v cíli Hamilton.

Fin Valtteri Bottas na williamsu dojel druhý, a navázal tak na třetí místo v minulém dílu v Rakousku, i když do závodu odstartoval až ze čtrnácté pozice. Zaznamenal tak nejlepší výsledek kariéry. Třetí byl Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu, jenž jako jediný dokázal letos narušit hegemonii mercedesů, když vyhrál závod v Kanadě. Čtvrtý dojel Jenson Button, který tak na domácí trati skončil těsně pod stupni vítězů už potřetí. Pátý byl obhájce titulu Sebastian Vettel z Německa.

O přerušení se postaral Räikkönen, který s vozem Ferrari startoval až z osmnáctého místa, po jezdecké chybě vyjel z dráhy a při snaze o návrat se dostal do smyku. Narazil přitom do svodidel, od nichž se odrazil a vrátil se na trať v momentu, kdy tam projížděli domácí Max Chilton z Marussie a také Brazilec Felipe Massa. Ten měl s williamsem špatný start do svého dvoustého závodu a celé pole zrovna dojížděl.

Závod byl po vážné nehodě okamžitě zastaven kvůli rozbitým svodidlům a nečistotám na trati. Mistr světa z roku 2007 Räikkönen sice z místa nehody odešel po svých, ale musel být podpírán a kulhal. Podle aktuálních zpráv nemá žádné zlomeniny, ale poranil si koleno a pravý kotník. Svodidla se musela vyměnit a opakovaný start závodu se odložil o hodinu. Závod byl v prvním kole zastaven poprvé od Velké ceny Monaka 2000.

Rosberg s Hamiltonem jezdili od začátku opět jinou třídu, oba byli o více než dvě sekundy na kolo rychlejší než soupeři a o vítězství bojovali jen oni. Britský pilot Hamilton přitom do závodu vyjížděl až z šestého místa, ale na druhou pozici se dostal hned po opakovaném startu.

Rosberg však po návštěvě boxů v 19. kole oznámil, že má problémy s převodovkou. I když se zprvu zdálo, že nešlo o nic vážného, a zajížděl nejrychlejší kola, v 29. okruhu mu řazení odešlo definitivně. "Horšilo se to pomalu, ale jistě. Nebylo nic, co bych proti tomu mohl udělat," řekl po závodu Rosberg. "Mrzí mě to hodně, protože do té doby šlo všechno hladce a měl jsem to pod kontrolou," uvedl.

Technika Rosberga zradila poprvé v sezoně. Hamilton se vrátil do čela, zůstal tam až do konce závodu a za stájového kolegu v čele šampionátu se po pátém vítězství v sezoně dotáhl na rozdíl čtyř bodů.

Velká cena Velké Británie, 9. závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 2:26:52,094 (prům. rychlost 125,091 km/h), 2. Bottas (Fin./Williams) -30,135, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -46,495, 4. Button (Brit./McLaren) -47,390, 5. Vettel (Něm./Red Bull) -53,864, 6. Alonso (Šp./Ferrari) -59,946, 7. Magnussen (Dán./McLaren) -1:02,563, 8. Hülkenberg (Něm./Force India) -1:28,692, 9. Kvjat (Rus./Toro Rosso) -1:29,340, 10. Vergne (Fr./Toro Rosso) -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 9 z 19 závodů):

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 165, 2. Hamilton 161, 3. Ricciardo 98, 4. Alonso 87, 5. Bottas 73, 6. Vettel 70, 7. Hülkenberg 63, 8. Button 55, 9. Magnussen 35, 10. Massa (Braz./Williams) 30.

Pohár konstruktérů:

1. Mercedes 326, 2. Red Bull 168, 3. Ferrari 106, 4. Williams 103, 5. Force India 91, 6. McLaren 90, 7. Toro Rosso 15, 8. Lotus 8, 9. Marussia 2. 

Zdroj
ČTK, YouTube

Hlavní zprávy