Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Začal soud se šéfem F1 Ecclestonem, za uplácení mu hrozí 10 let

Mnichov – V Mnichově začal ostře sledovaný soudní proces se šéfem formule 1 Berniem Ecclestonem, který může otřást jeho pozicí v královské motoristické disciplíně. Třiaosmdesátiletý Brit je obviněn z podplácení a navádění ke zpronevěře a hrozí muž až deset let vězení. Ecclestone je obviněn kvůli platbě 44 milionů dolarů bankéři Gerhardu Gribkowskému, jenž už byl za přijetí úplatku odsouzen na osm a půl let do vězení.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Petrem Dufkem o začátku soudu s Berniem Ecclestonem

Státní zástupce tvrdí, že částka měla v roce 2005 pomoci k hladkému prodeji 47 procent akcií ve formuli 1 od mnichovské banky Bayern LB společnosti CVC. Transakci měl na starost právě Gribkowsky. Společnost CVC měla dostat před ostatními uchazeči přednost kvůli tomu, že slíbila Ecclestoneovi, že ho nechá v roli výkonného šéfa F1.

Ecclestone u soudu obvinění z korupce stejně jako dříve odmítl. "V klíčových bodech Gribkowsky neříká pravdu," uvedl ve stostránkovém prohlášení, které soudu přečetl v němčině jeho právník Sven Thomas. Šéf F1 zároveň tvrdí, že byl pod bankéřovým nátlakem. Gribkowsky mu prý vyhrožoval, že ho poškodí u britských daňových úřadů, které tehdy Ecclestona vyšetřovaly, což by prý jeho rodinu připravilo o téměř celý majetek. "Bral jsem to tak, že je ohrožen můj život," zdůvodnil platbu Gribkowskému.

V obsáhlém prohlášení zrekapituloval Ecclestone svůj život, vzpomínal i na mládí v Dartfordu za druhé světové války a nálety německých bombardérů.

Někdejší prodejce ojetých aut, který za čtyři desetiletí udělal z formule 1 miliardový byznys, hodlá u soudu očistit své jméno. "Věřím si, sluníčko svítí," řekl s úsměvem před začátkem procesu. V dobrém rozmaru byl i před soudem. Na otázku, zda je ženatý, či rozvedený, odpověděl: "Obojí. Rád vzpomínám na tu část s rozvodem." Po rozvodu s bývalou jugoslávskou modelkou Slavicou, který ho přišel na 23 miliard korun, se předloni potřetí oženil s Brazilkou Fabianou Flosiovou.

Proces má trvat do 16. září. Stání se mají konat jednou za týden či za 14 dní, další je naplánováno na 2. května.

Dlouholetý promotér F1 svědčil v roce 2011 u soudu s Gribkowským a odsouzený bankéř bude nyní hlavním svědkem v jeho procesu. Tomu předsedá stejný soudce Peter Noll.

Ecclestone kvůli procesu formálně odstoupil z vrcholné pozice řídící společnosti F1, nicméně komerčním záležitostem šampionátu šéfuje dál. Vedení CVC ho však varovalo, že pokud ho soud shledá vinným, tak se do funkce už nevrátí, i kdyby nemusel do vězení.

CVC zaplatila za 47 procent akcií ve formuli 1 zhruba 830 milionů dolarů.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články