Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Vítěz ze Šanghaje Alonso je favoritem i v Bahrajnu

Manáma - Španěl Fernando Alonso si v minulém závodu v Číně připsal první vítězství v letošní sezoně mistrovství světa vozů formule 1 a podle odborníků bude favoritem také ve víkendové Velké ceně Bahrajnu. Do dvoustého závodu v kariéře nastoupí Australan Mark Webber, který prožívá v Red Bullu složité období.

Pilot Ferrari Alonso má na kontě 31 vítězství, čímž se vyrovnal Nigelu Mansellovi, mistru světa z roku 1992. Jen tři jezdci mají víc prvních míst - Michael Schumacher (91), Alain Prost (51) a Ayrton Senna (41). Alonso se může na čtvrtém místě v Bahrajnu osamostatnit, pokud se stane prvním pilotem, který letos vyhraje dvakrát. "Ale nebude to vůbec snadné," prohlásil.

V Bahrajnu přitom Alonso zvítězil už třikrát. "Myslím, že v Bahrajnu budou letos velmi náročné podmínky, takže těžko říct, jak to komu bude sedět," přemítal dvojnásobný mistr světa. "Nicméně nejen v minulém závodu jsme dokázali, že v letošní sezoně máme velmi dobré auto. Takže máme jasný cíl: být opět na stupních vítězů a nejlépe na tom nejvyšším," dodal Alonso.

Webber neprožívá nejúspěšnější týdny. Nejprve přišel v Malajsii o vítězství poté, co Sebastian Vettel neposlechl týmovou režii a Australana riskantně předjel. Minule v Číně mu zase v kvalifikaci došel benzin a do závodu nakonec kvůli výměně převodovky vyjel z boxů, kam se ale po 15 kolech nuceně vrátil, protože mu mechanici špatně upevnili zadní kolo.

Vinou čínské kolize s Jeanem-Erikem Vergnem ze sesterského týmu Toro Rosso ztratí Webber v Bahrajnu tři místa na startu. "Neuvěřitelně se těším, doufám, že oslava dvoustého závodu kariéry změní nezdary posledních týdnů," uvedl šestatřicetiletý Webber, který v Bahrajnu dosud na stupních vítězů nebyl, zatímco trojnásobný mistr světa Vettel tam loni vyhrál.

Po úspěchu touží také Brit Lewis Hamilton, který vybojoval pro Mercedes ve třech uplynulých závodech dvě třetí místa. "Ještě to není ideální, ale nejsme od vítězství daleko," řekl Hamilton. "Před sezonou mi všichni říkali, že jsem udělal odchodem od McLarenu špatné rozhodnutí, ale snad jsem ukázal, že tomu tak není," uvedl. Na body v jednadvacáté GP za sebou bude útočit Kimi Räikkönen, který je jen čtyři závody od rekordu Michaela Schumachera. "Líbí se mi to tam a chtěl bych vyhrát," pravil.

V Bahrajnu se opět rozhořely demonstrace a protesty, kvůli nimž se v roce 2011 v autoritářském státu v Perském zálivu nezávodilo. Loni se tam Velká cena F1 vrátila a promotér Bernie Ecclestone organizátorům slíbil, že v seriálu zůstanou. Politické nepokoje ale v zemi přetrvávají, ve městě policie rozháněla demonstranty slzným plynem. Opět se proto ozvaly hlasy pro zrušení závodu, podle Ecclestonea to však nepřichází v úvahu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články