Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Button vyhrál v Belgii po třech letech kvalifikaci na závod F1

Spa-Francorchamps (Belgie) - Kvalifikaci na Velkou cenu Belgie formule 1 ve Spa-Francorchamps vyhrál britský pilot Jenson Button z McLarenu. V první řadě ho překvapivě doplní Kamui Kobajaši se sauberem, jemuž k první pole position v kariéře chybělo 298 tisícin sekundy.

Button zvítězil v kvalifikaci po více než třech letech a poprvé v barvách McLarenu. Naposledy zajel nejrychlejší čas v Monaku v roce 2009, v němž se stal mistrem světa.

"Od poslední pole position už uplynulo docela hodně času. Měl jsem hroznou radost, protože bylo důležité připsat si po letní pauze takhle dobrý výsledek," uvedl Button. "Vím, že závod je až zítra, ale pro mě je to dnes jako vyhrát Grand Prix," dodal.

Třetí čas zajel Venezuelan Pastor Maldonado s williamsem, ale do druhé řady na startu se nepostaví. Dodatečně byl totiž potrestán ztrátou tří míst za blokování Nika Hülkenberga a odstartuje ze šesté pozice.

Druhou řadu na roštu tak utvoří finský navrátilec do F1 Kimi Räikkönen s lotusem a Mexičan Sergio Pérez na sauberu. Před Maldonada se ještě dostal vedoucí muž průběžného pořadí MS Španěl Fernando Alonso z Ferrari, jenž zajel šestý čas.

První kvalifikace po letní pauze se nevydařila mistru světa z minulých dvou let Sebastianu Vettelovi z Německa. Loňský vítěz Grand Prix Belgie obsadil jedenácté místo a nepostoupil tak do závěrečné třetí části kvalifikace, v níž se bojovalo o pole position.

"Neměli jsme žádné problémy, jen jsem prostě nebyl dost rychlý," uvedl Vettel, jenž však bude startovat z desáté pozice. Jeho australský kolega z týmu Red Bull Mark Webber totiž měnil neplánovaně převodovku a ze sedmého místa byl přeřazen na dvanácté.

Nepovedený Vettelův den korunovala pokuta 10 000 eur, kterou dostal za to, že si v dopoledním tréninku zkoušel v boxové uličce start. FIA uvedla, že trest byl relativně mírný díky tomu, že tým okamžitě Vettelovo porušení pravidel oznámil řediteli závodu.

Až třináctý čas zajel sedminásobný mistr světa Michael Schumacher z Německa, jehož v neděli čeká jubilejní 300. velká cena v kariéře.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články