Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Formule 1 opanuje ulice Monte Carla

Monte Carlo - Mistrovství světa formule 1 je letos nebývale vyrovnané a městský závod v Monaku může v šestém pokračování přinést už šestého jiného vítěze. To by se stalo poprvé v historii. "Je to noční můra všech bookmakerů," prohlásil k dosavadním výsledkům sezony šéf mistrovské stáje Red Bull Christian Horner. Vozy F1 se do ulic Monte Carla vydají v neděli odpoledne už do jubilejní 70. Grand Prix.

Monte Carlo
zdroj: isifa autor: Mark Thompson

Velká cena Monaka je specifická hned z několika důvodů. Stěží se během ní dá předjíždět, takže kvalifikace bývá klíčová, okruh je nejkratší (3,34 km), závod má zato nejvíce kol (78). Jezdci v průměru musejí přeřadit každé dvě vteřiny a diváci nejsou nikde jinde k dění na trati tak blízko. V roli těsného lídra MS vstoupí do Velké ceny Monaka obhájce titulu Němec Sebastian Vettel z Red Bullu, který zatím dominoval jen v Bahrajnu a má stejně bodů jako Španěl Fernando Alonso z Ferrari. Ten se radoval z vítězství při druhé zastávce šampionátu v Malajsii. Prvních sedm jezdců v pořadí MS dělí jen dvacet bodů. Kvalifikace na GP Monaka byla rozhodující pokaždé od roku 2003 s jedinou výjimkou. Kdo si vyjel pole position, ten vedení udržel až do cíle (neplatilo to pouze v sezoně 2008).

"Monako je mimořádné. Je to nejkratší i nejpomalejší trať, ale piloti během závodu projedou přes tisíc zatáček. A počet řazení je kolem 4 000, což je v průměru každé dvě sekundy. Nemají šanci si oddechnout, proto snadno udělají chybu," vypočítal legendární inženýr Pat Symonds. Letošní sezona F1 je loterií. "Pro jezdce i týmy občas velmi frustrující, ale ohromná pro celý sport," prohlásil týmový šéf McLarenu Martin Whitmarsh. Zatímco loni kraloval na celé čáře Vettel a do Monaka přijel s náskokem 41 bodů, letošních pět závodů mělo pokaždé jiného vítěze.

Velká cena Monaka
zdroj: ČTK/AP

Tím posledním byl ve Španělsku senzačně venezuelský pilot Pastor Maldonado z Williamsu a rád by opět zamíchal kartami. "Monako je ohromná výzva. Neodpouští sebemenší chybičku, ale moc se na to těším. Jsem plný sebevědomí a věřím v další skvělý výsledek pro tým," prohlásil Maldonado. Jeho stáj však měla po španělské Grand Prix před dvěma týdny moře starostí kvůli požáru, který vypukl hned po závodu v boxech. Maldonadův vůz tam v tu dobu nebyl a monopost Bruna Senny nepoškodily plameny natolik, že by v Monaku nemohl startovat. "Díky ohromnému úsilí továrny, dodavatelů a také ostatním týmům jsme připraveni," prohlásil hlavní inženýr stáje Mark Gillan. Požár zranil 31 lidí, jeden mechanik je s popáleninami stále v nemocnici.

Noční život v ráji kasin Monte Carlu mění už dlouhá léta závodní program. Tréninky F1 jsou již ve čtvrtek, pátek je věnován doprovodným závodům a večírku. Kvalifikace se koná tradičně v sobotu od 14:00 a závod o den později ve stejný čas. Na šesté vítězství v Monte Carlu, jímž by se vyrovnal brazilskému rekordmanovi Ayrtonu Sennovi, může zaútočit německá legenda Michael Schumacher. Jenže sezonu má špatnou, posbíral pouhé dva body a po srážce s Brunem Sennou ve Španělsku navíc musí na startu o pět míst dozadu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články