Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Zachránil mě kámoš v nouzi, řekl Podmol a medaili ponese ukázat tátovi na hřbitov

Přijel Rallye Dakar dokončit, aby dotáhl do konce to, co začal před lety jeho otec. Libor Podmol si v Saúdské Arábii protrpěl svoje a těsně před cílem málem svou misi musel vzdát. Po nárazu do velkého kamene a následném pádu poškodil přední kolo, pokračoval sice dál, ale do cíle by zřejmě nedojel. Jenže Slovan, jak známo, všude bratra má  zachránil jej krajan Roman Krejčí, který mu poskytl kolo ze své motorky. Navíc poté sám na poničeném díle dojel do cíle.

Libor Podmol se svým týmem v cíli Rallye Dakar
zdroj: ČTK/Panoramic autor: Julien Delfosse

"Hlavně díky němu jsem dojel dnes do cíle. Myslel jsem si, že už to nedám, ale zachránil mě kámoš v nouzi," ocenil Podmol českého motocyklistu, který v rallye pokračoval už mimo pořadí. Krejčí totiž nedokončil 6. etapu a poté jel jenom v kategorii "Dakar experience". "Když mě viděl, zastavil a řekl, jestli nechci jeho přední kolo, tak jsem řekl, že beru," řekl bývalý mistr světa ve freestyle motokrosu.

Výměnu kol provedli před zraky organizátorů, takže věděli, že je vše z pohledu pravidel v pořádku. "My jsme se s Romanem spřátelili, trénovali jsme spolu v Hodoníně. Vezl jsem mu sem na Dakar motorku. Moc si toho jeho gesta vážím, kdybychom byli v obrácené situaci, udělal bych to pro něj taky. Dakar není jen o výsledcích, ale také o přátelství, o zážitcích, které nezapomeneme do konce života, a o férovosti," řekl Podmol, který nakonec obsadil 31. místo v konečném hodnocení.

Podmol měl taky velkou radost, že do cíle dojel i Krejčí. I když víc než dvě a půl hodiny za nejrychlejšími. "Čekal jsem, jestli za mnou dojede na tom mém kole. Jak jsem ho viděl, že se blíží také, tak už jsem se začal radovat. Chtěl jsem, aby i on závod dokončil, a nechtěl jsem mu to pokazit, i když mu už o nic nešlo. Jsem vděčný za to, že jsem tohle dobrodružství mohl zažít," podotkl.

Šestatřicetiletý motocyklista při své dakarské premiéře zažil vše, co si jen lze představit. "Velký pád, technické problémy a nakonec i pomoc od přítele," uvedl Podmol. "Jsem samá modřina, mám naražené rameno, povyhozené žebro, brutální koňary na obou nohách i na paži, jsem zarostlý, vypadám jak houmlesák. Jsem fakt zbitý, ale šťastný, že ta medaile, pro kterou jsem přijel, bude viset v mém trofejském pokoji a půjdu ji určitě ukázat na hřbitov tátovi," podotkl Podmol.

Jeho otec v roce 1994 rallye nemohl dokončit kvůli technickým problémům. "Nečekal jsem, že to bude tak náročné. Je to hrozně rychlé a nebezpečné. Kameny tady na motorkáře číhají na každém kroku. Viděl jsem za tu soutěž několik vážných pádů a jeden jsem sám zažil. Byl jsem u toho, když tři jezdci resuscitovali mladého Inda. Není to tady fakt sranda," dodal Podmol, který zatím neví, jestli se v budoucnu na Dakaru opět objeví.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články