Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Suchařípa vzpomíná na zrušený Dakar. "Víc jsem se bál, kam jít na záchod," říká

Je to už deset let od jediného zrušeného ročníku Dakarské rallye – ročníku, který nakonec přiměl organizátory k tomu, aby přesunuli jeden z nejslavnějších motoristických závodů do Jižní Ameriky. Účastníkem rallye v roce 2008 měl být i herec a motoristický nadšenec David Suchařípa, který měl v novinářském voze doprovázet Karla Lopraise. Sám ale přiznává, že si nebezpečí teroristických útoků, kvůli nimž byla rallye zrušena, nepřipouštěl.

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarské ozvěny

Suchařípa byl fanouškem Dakarské rallye, Lopraise a tatry odmalička. A když se oklikou seznámil s bývalým fenomenálním českým kamionistou, nakonec z toho vzešla nabídka ke spolupráci.

"V roce 2008 mě Loprais tým vyzval, jestli bych se s nimi neúčastnil rallye z Lisabonu do Dakaru. Měl jsem s Karlem jet v novinářském autě a měli jsme nejvyšší licence jezdit co nejblíž trati," vzpomíná Suchařípa.

Jenže nakonec ze velkého dobrodružství sešlo. "Bohužel to byl jediný ročník, který byl zrušený kvůli teroristické hrozbě. Přešli jsme přejímkami v Lisabonu a tím to pro nás skončilo," mrzí Suchařípu.

Rallye by v roce 2008 byla jubilejní třicátou v historii závodu. Těsně před vypuknutím závodu 4. ledna však rallye byla zrušena kvůli obavám z bezpečnosti v Mauritánii, kde byli o jedenáct dní dříve na Štědrý den zabiti čtyři francouzští turisté. Na svědomí je měla tamější pobočka teroristické organizace Al-Káida.

V hlavě ale Suchařípovi utkvěl zážitek z mítinku, na kterém organizátoři rallye oznámili účastníkům, že rallye bude zrušena. "Sešli se tam všichni a ředitel rallye oznámil, že se Rallye ruší. Viděl jsem velký chlapy, kteří jezdí na velkých strojích, kteří plakali. To byl silný zážitek," pamatuje si dvaapadesátiletý divadelní a seriálový herec.

Nebezpečí teroristických útoků si ale ani tehdy příliš nepřipouštěl. "Spíš jsem se bál věcí, jako jsou toalety, sprchy. Spíš věcí spojených s každodenním životem, než že bych si připouštěl, že nás někdo přepadne, popřípadě zajme nebo zastřelí. Pro mě je to dodnes něco tak nepředstavitelného a cizího. Větší nepříjemnosti pro mě hrozily z toho, že nebudu mít kam jít na záchod," směje se Suchařípa.

Přitom Karel Loprais se také dostal do nebezpečných situací. "Vyprávěl mi příběh, když jim kdysi dávno útočníci jednu tatru prostě sebrali a odjeli s ní. U druhé tatry prostříleli kola a nevěděli, že tam jsou tam dofukovací systémy a že nemůžou odjet i s druhou tatrou," usmívá se Suchařípa.

Herec a motoristický nadšenec si nenechává ujít ani letošní rallye, kde nejvíce sleduje Lopraisova synovce Aleše. "Přeji mu, aby se umístil. Ale obdivuju všechny chlapy, kteří se toho závodu účastní," uzavírá Suchařípa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články