Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Kolomý: Chtěl bych se posunout dopředu, ale na Dakaru se může stát cokoliv

Už počtyřicáté se jezdci postaví na start nejnáročnějšího závodu světa - Rallye Dakar, který odstartuje 6. ledna v peruánské Limě. Jubilejního ročníku se zúčastní s Tatrou také Martin Kolomý, který na svůj nejlepší výsledek na Dakaru dosáhl v roce 2013, když skončil pátý. Český závodník by na slavné rallye jednou chtěl dosáhnout na medailovou pozici, podle jeho slov ale z velké části záleží na technice, která ho v loňském ročníku zradila.

Martin Kolomý s posádkou
zdroj: Facebook autor: MCH Photo

V roce 2016 se Kolomému poprvé podařilo vybojovat na Dakaru etapové vítězství, na které dosáhl i loni. "Vyhrané etapy jsou pěkné, ale není to cíl. Máme nové tratě, pořadatel se nám to snaží v rámci čtyřicátého ročníku zpestřit, takže uvidíme, co se bude dít. Určitě bych si chtěl nějakou etapu vyhrát, ale uvidíme, co technika, a necháme se překvapit," vysvětlil Kolomý. 

Loni na Dakaru Kolomému zkomplikovala průběh závodu technika, kvůli které nakonec vypadl z bojů o medailové pozice a dojel patnáctý. I proto se společně s celým týmem snažil všechny technické nedostatky do následujícího ročníku eliminovat. Přesto říká, že výsledek jejich snažení otestuje až trať nejnáročnější rallye světa.

"Technické problémy jsme schopni odstranit i na trati. Ale nikdy nemůžeme říct, že máme všechno vychytané na sto procent. Snažíme se dokonale připravit, ale pořád to jsou, jak já říkám – roztočená kolečka, takže těžko se na to připravuje. Udělali jsme ale všechno pro to, abychom dokonale připravení byli. Až samotný závod techniku prověří," popsal český závodník. 

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarský speciál

Kolomý letos na Dakar vyrazí s novým složení posádky. Bratry Kiliány nahradí navigátor Rostislav Plný a mechanik Jiří Stross. "Máme odjeté nějaké testování, ale vše prověří až samotný závod. Dakar je jenom jeden, nedá se natestovat. A já si myslím, že nová posádka bude dobrá. Rád bych tomu věřil, ale i profesionální navigátoři a kopiloti se můžou ztratit, takže uvidíme, co na nás pořadatelé připraví," vysvětlil Kolomý.

V roce 2013 dosáhl Kolomý na své historicky nejlepší umístění ve slavné rallye, když skončil těsně za stupni vítězů na páté příčce. Na medaili by jednou rád zaútočil, o výsledcích ale mluví opatrně, podle jeho slov je každý ročník Dakaru nevyzpytatelný. 

"Dělám to proto, abych si beduínka jednou odvezl. Ale neovlivním, jestli se mi pokazí technika nebo můžeme mít nehodu, nikdo z nás není neomylný, může se stát cokoliv. Ale určitě bych se jednou chtěl posunout dopředu," vyslovil Kolomý své cíle. 

Před slavnou Rallye Dakar absolvoval Kolomý Silk Way Rally v Rusku. Podmínky, které jezdcům připravili pořadatelé závodu, český závodník chválil. "Já si myslím, že to byl jeden z nejhezčích závodů Silk Way Rally, který jsem jel. Nikdo nezkracoval etapy, myslím si, že je to velká konkurence pro Dakar. Sice nás tam opustilo trochu to štěstíčko v rámci techniky. Ale říkám upřímně, že když by se pořadatelům na Dakaru podařilo letos udělat to, co na Silk Way, tak to bude paráda," doufá v lepší podmínky na Dakaru český závodník.

Nechtěl bych, aby se na Dakaru znovu zkracovaly etapy, říká Kolomý

Právě loňský ročník Rallye Dakar byl poznamenán zkracováním etap. Kolomý doufá, že podobná situace se v následujícím ročníku nebude opakovat. "Loňský ročník byl asi nejhorší, který jsem jel. Hodně si poškodili značku, kterou budují dlouho. Já doufám, že na tom letošním ročníku se budou chtít narovnat a ukázat. Spoléhám na to, že se pořadatelé předvedou v co nejlepším světle," řekl Kolomý. 

Přání Kolomého směrem k Dakaru je tedy jasné. "Já bych nechtěl, aby se zkracovaly etapy. Byl bych rád, kdyby to dodrželi. Na Silk Way se jelo pořád, i když pršelo. A z toho by si měli vzít pořadatelé Dakaru příklad. Když se zkracují etapy, tak nám to nabourává i psychicky nastavený systém toho závodu. A člověk se pak nemá kam posunout," dodal Kolomý.

Martin Kolomý
zdroj: Facebook autor: Buggyra Racing

Jihoamerická trať mu udělala radost, hned na začátku se bude několik dní závodit v písku. "Bude to hodně náročné a myslím si, že se tam rozlosuje celá soutěž. Vždy jsme bojovali o pěkná startovní čísla, teď to bude jedno. Po prvním dnu se to přeskupí a nalajnuje," předpokládá Kolomý, který vyrazí na trať s číslem 505.

V písku jezdí rád, i těžké etapy mu vyhovují. "Nechám sám sebe překvapit, jak to bude. Před pěti šesti lety jsem v Peru v písku ležel na boku, ale je dobré, že tam vás postaví na kola a můžete jet dál. Když s tím lehnete na rychlé vložce, tak se to těžko spravuje," pousmál se jezdec z Bruntálu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články