Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Jak na Dakar? Roučková má kyslíkový stan. Stačí padesátikilová cihla, opáčil Macháček

Češi pojedou jubilejní ročník Rallye Dakar v historicky největším počtu. Na startu nebude chybět ani velezkušený pětinásobný vítěz Josef Macháček, ale i naprostý nováček Olga Roučková. Oba pojedou na čtyřkolkách a oba mají podobný cíl: hlavně dojet. Přístup se ovšem liší.

Josef Macháček na Rallye Dakar
zdroj: Reuters autor: Jacky Naegelen

Roučková přiznala v pořadu Svět motorů speciál, že úplně neví, do čeho jde. Detailní trénink ovšem nepodcenila. "Připravovala jsem se tři roky. Jsem maximálně spokojená, dala jsem do toho všechno," poznamenala.

Do jihoamerických dun a přes hory se vydá s odlehčeným strojem. Pečlivě ladila, jak a co opravit v případě nouze. Kdyby uvízla v písku, ví, jak si poradit. "Trénuju po večerech doma v garáži. Čtyřkolku si zvedám. Vytáhla jsem ji třeba i pětkrát a vůbec mi to nevadilo. Sílu mám," prozradila Roučková.

"Já už tu sílu nemám," reagoval s trochou ironie Macháček. "Proto jezdím tak, abych ji vytahovat nemusel. Lidé, co mají najeto hodně kilometrů, nemůžou mít v písku problémy,"dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Čtyřkolky na Dakaru tématem Světa motorů

Roučková nenechala nic náhodě. Na náročné podmínky v Jižní Americe využívá i speciální technologie. "Mám kyslíkový stan. Spím v něm každý den už asi měsíc a půl a budu až do startu Dakaru," uvedla sympatická česká jezdkyně.

Jiný náhled na věc má zkušený Macháček. "Všechny tyhle věci jsou úplně na prd. Stačí padesátikilová cihla na prsa a je to úplně stejný. Člověk tomu jen nesmí propadnout."

Už dříve šedesátiletý Macháček uvedl, že nadcházející start bere jako oslavu životního jubilea a rozlučku s Dakarem. "Jedu naposledy," prohlásil. Stejně jako jeho mladší kolegyně chce hlavně dojet, i když se netají i záluskem na přední umístění. "Dakar dojetý do pětky by byl zajímavý."

Barvy Macháčkova týmu Barth Racing budou hájit David Pabiška, Rudolf Lhotský, Zdeněk Tůma a dvojice Boris Vaculík, Martin Plechatý.

Roučková je členkou týmu Moto Racing Group. Kromě ní jedou také Milan Engel, Ital Jacopo Cerutti a Jan Veselý na motocyklech, Tomáš Kubiena doplní Roučkovou na čtyřkolce.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články