Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Dojet v pořádku. A přípravy? Hlavně rychle reagovat, shodují se motorkáři před Dakarem

Do startu Rallye Dakar 2018 zbývá přesně měsíc. Na startu se má objevit šestatřicet českých jezdců a mezi nimi na motorkách i Ondřej Klymčiw, Jan Veselý a Gabriela Novotná. Všichni chtějí v jubilejním 40. ročníku dojet především živi a zdrávi do cíle. Největší ambice má Klymčiw, který by rád překonal letošní 11. místo. Novotná má zase před sebou prvenství coby první česká motocyklistika v legendárním závodě. Nejtěžší úkol stojí před Veselým, který se bude muset ve své kategorii spolehnout sám na sebe.

Ondřej Klymčiw
zdroj: ČTK/EFE autor: David Fernández

Klymčiw má za sebou téměř stejný trénink jako v loňském roce. "Snažíme se udělat ho co nejkvalitněji a nejtíže, aby byl Dakar za odměnu a jel jsem si tam odpočinout. Děláme maximum, abychom zlepšili letošní výsledek. Udělám vše pro to, abychom nakoukli do desítky," uvedl v Dakarském speciálu České televize.

Přitom se po konci minulého ročníku s rodinou rozmýšlel, zda pojede ten další. "Skloubili jsme to. Během tréninku se mnou rodina žije v Řecku, dají se dát dvě věci do jedné a funguje to skvěle. Počasí je jiné, není tam taková zima, nesněží tam, neprší tolik. Je tam krásně," líčil Klymčiw.

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarský speciál

Trénování v Řecku je podle něj především o dovednosti na motorce. "Technika jízdy, zatáčky, prudké brždění. Je to o tom sedět na motorce a dokázat na ní najet 400 km denně. Podmínky tam jsou vyhovující," upřesnil.

Právě v jeho tréninkové skupině byla i Novotná. "Snažím se jí předávat vše, co znám, co jsem se kde naučil. Nevím, jestli je to správné, ale doufám, že se do ní vešlo dostatečné množství na to, aby ve zdraví dojela," smál se Klymčiw, který vyhlíží umístění do nejlepší desítky.

Velká škola je to každopádně pro oba, ví Novotná. "Ondra má přístup, který je někdy tvrdší, přísnější, ale se mnou to někdy nejde jinak. Je to náročné," přiznala závodnice, která měla původně vizi, že si zajede Dakar za odměnu, až jí bude padesát.

Gabriela Novotná
zdroj: ČT sport

"Jenže s tím, jak se Dakar mění a profesionalizuje, a není to dobrodružství, tak to rozhodnutí padlo v lednu 2015, kdy jsem si našla trenéra, koupila lehké enduro a začala jezdit," vzpomínala Novotná. Sama tvrdí, že ví o mnoha svých rezervách. "Ale kdybych si nemyslela, že to projedu a nedostanu se nakonec, tak tam nejezdím," podotkla.

Nejtěžší úkol před sebou bude mít Veselý. Dakarského dobrodruha čeká poprvé kategorie malé moto bez jakékoli asistence. "Už jsem si to chtěl vyzkoušet dávno, ale nikdy se to nesešlo. Vždycky jsem, v nejlepším případě, spadl do kategorie Marathon." Ta reprezentuje sériové stroje, které se dále dělí podle objemu motoru.

"Příští rok by se to mělo sejít a pojedu kategorii největších šílenců, kteří jsou na Dakar vybaveni jen svou motorkou, oblečením, chrániči, bednou o obsahu 80 litrů, jednou taškou, a to je celý jejich život," řekl Veselý. V oné bedně poveze nářadí, speciální stojánek, na který si motorku postaví při servisu, léky a náhradní oblečení. "A to je vše. Moc se tam toho nevejde," líčil.

Motocyklista Jan Veselý na Rallye Dakar
zdroj: AP autor: Victor R. Caivano

Přípravy. Věčné téma. Jenže dá se vůbec na trasu tak těžkého závodu dostatečně přichystat? "Absolutně to neřeším. Když se na to připravíte, není to podle toho, co jste si nalinkovali a člověk je z toho pak rozhozený. Reaguji na to, co přijde," řekl Klymčiw.

A Novotná souhlasí. "Objektivně si to těžko může člověk představit, když to nezažil. Co vím, tak jsou čtyři ženy na motorkách a všechny jsou zkušenější, výborné jezdkyně. Vysoko úplně neaspiruju, nedělám si cíle na specifickou příčku. Chci dojet spokojená se ctí."

Veselý očekává těžký především začátek. "Vím přesně, do čeho jdeme. V Peru jsem byl dvakrát a je tam hodně sypký písek a je ho tam strašně moc. Jsou tam celé duny z feš-feše. Bude to peklo." Nepřipouští si však, že by měl z kategorie odstoupit. "A pokud jo, tak velice nerad," dodal s tím, že spokojenost bude panovat tehdy, kdy dojede do cíle.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články