Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Oceněný motocyklista Kvapil: Dakarem jsem si splnil sen, příští rok chci zase

Praha – Motocyklista Lukáš Kvapil sice odstoupil z Rallye Dakar už po druhé etapě, ještě než se tak ale vinou jeho pádu stalo, připsal si obdivuhodné gesto fair play. Pomohl zraněnému italskému soupeři v bezvědomí. Sám Kvapil se nyní dává po hospitalizaci dohromady, už v květnu by se však rád postavil na další závody. V příštím roce pak počítá opět s Dakarem. "Můj start byl sen, a ten jsem si splnil," uvedl.

Lukáš Kvapil
zdroj: ČT sport

První start na Dakaru Kvapilovi nevyšel, hned ve 2. etapě mu na rozbité trati v rozježděném terénu uvízlo kolo v díře a ošklivě havaroval. "Druhý den po 500 kilometrech, které jsem měl za sebou, jsem na 60. kilometru rychlostní zkoušky upadl. Byl tam fesh fesh písek, který jsem zažil v Jižní Americe poprvé, nebyl jsem na něj připraven. Ten písek je jemný jak mouka a skryl veškeré nerovnosti. Já zapadl do díry, poslalo mě to k zemi a neměl jsem žádnou šanci," popsal.

Už když šel k zemi, věděl, že pro něj slavný závod končí. "Snažil jsem se eliminovat to, abych měl na sobě nejmenší zranění. Když jsem se postavil, věděl jsem, že je to špatný. Tekla mi krev z nosu, viděl jsem, že mám špatné rameno, když jsem zahlédl motorku, nebyl to moc hezký pohled," uvedl šestatřicetiletý Kvapil, který byl i vinou technických problémů s prasklou nádrží v úvodní etapě na 113. místě.

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarské ozvěny 2017

Jeho obličej je havárií značně poznamenán, pod okem má podlitinu, je po plastice nosu. "Teď vypadám skvěle, sám se divím. V Ústřední vojenské nemocnici udělali velký kus práce. Když jsem přijel, vlastní žena mě nepoznala," uvedl voják z povolání Kvapil, kterého po přímluvách pustili z nemocnice. "Řekl jsem, že už zabírám místo. Jsem rád, že zdravotní stav je stabilizovaný. Vše ostatní určí čas, mám kontroly, rehabilitace, dělám vše pro to, abych se postavil na další Dakar."

Je rád, že se mohl letošního ročníku zúčastnit. "Zažil jsem ten nejkrásnější pocit, a to je start. To byl můj sen, a to jsem si splnil. V dalším Dakaru  mě všechno čeká," řekl Kvapil s tím, že jeho cílem je příští rok dojet celý závod. Strategii před vyjetím měl jasnou: užít si to. "Byl jsem perfektně připravený, umístění jsem neřešil. Jel jsem, poznával sebe a motocykl. Bohužel jsem za ty dva dny dokázal, co jsem dokázal," prohlásil.

Lukáš Kvapil
zdroj: Facebook Lukáše Kvapila

Dakar bere jako velkou zkušenost. "Kdybych nezažil to předtím, kdy jsem byl tři hodiny bez vody, kdy jsem pomáhal dalšímu účastníkovi, tak jsem se nedostal do toho, že jsem měl úžehy a nemohl jsem se koncentrovat. Ta zkušenost je souvislá se vším. Musíte reagovat, dávat pozor a pak tam může být i trochu smůla. Mně se sešlo vše najednou, a proto došlo k pádu," připomněl Kvapil svůj fair play čin.

Přímo na trati totiž oživoval italského jezdce Domenica Cipolloneho, který byl v bezvědomí. Ministr obrany Martin Stropnický za to Kvapila vyznamenal děkovným dopisem a značkovými hodinkami, které mu předal osobně v nemocnici.

Pokud by měl Kvapil do budoucna uvažovat o jiné kategorii, než motocykly, volil by nejspíš automobily. "Tam bych se chtěl někdy dostat. Ale na motorce jsem velmi spokojený, další kategorie jsou finančně velmi náročné," řekl jezdec, který na Dakaru startoval s továrním kitem. "Motorku jsem dokázal dobře ovládat. Jen ve vyšších rychlostech byla trochu nestabilní, na rovinkách to šlo kolem 180 km/h, což je neskutečné, to jsem měl trochu strach. Větší a těžší motorka je stabilnější," řekl Kvapil.

Je zastáncem toho vymáčknout ze stroje co nejvíc i v souvislé jízdě desítek kilometrů. "Ten závod je extrém. Je to nejtěžší závod, mekka nás všech, to k tomu patří, všichni to víme a užíváme si to."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články