Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Motocyklista Veselý: Neztotožňuji se s tím, kam se Dakar posunul

Praha – Posledních osm let nechyběl na Rallye Dakar, ať už sedmkrát jako závodník, nebo jednou jako mechanik. Letošní ročník ale vynechal. Kromě jiného i kvůli tomu, že se mu nelíbí, jakým směrem se slavný podnik ubírá. Přesto si motocyklista Jan Veselý zatím nenechal ujít jedinou etapu.

Motocyklista Jan Veselý
zdroj: Isifa/EPA

Loni se ještě proháněl na jihoamerických pláních, letos se už Jan Veselý na Rallye Dakar dívá jen po internetu. "Nesešlo se to z mnoha důvodů. Jednak se úplně neztotožňuji s tím, kam se Dakar posunul, a následně jsem se nedohodl na podmínkách s týmem. Bylo tam více faktorů," popisuje pětačtyřicetiletý závodník.

Na slavný závod by přitom měl nachystaný stroj i s kompletní výbavou. Teď proto bude řešit, co s načatou sezonou. "Chtěl jsem si Dakar zkusit na Yamaze, na které jsem absolvoval nejvíce Dakarů. Letos jsem se chtěl zúčastnit v kategorii malé moto. Ale motocykl zahálet nebude, v letošním roce se určitě plánuji zúčastnit některých soutěží," slibuje český motocyklista.

I když je pro něj těžké sledovat Dakar z povzdálí, slavnou rallye, která se letos jede v Argentině, Bolívii a Paraguayi, hltá alespoň z monitoru svého počítače. "Letos je to po osmi letech úplně něco jiného. Sedmkrát jsem Dakar jel a jednou jsem se účastnil jako mechanik. A sledovat to z České republiky po internetu je něco úplně jiného. Ale musím přiznat, že jsem do toho vtažený a sleduji to každý den," usmívá se Veselý.

Přesto některým změnám nemůže přijít na chuť. "Neztotožňuji se s tím, kam se Dakar posunul. Posunul se tam ne vlastní vinou, ale vinou toho, že odpadla jako organizátorská země Chile. Její poušť Atakama byla alfou a omegou dakarských rallye. Je to rozsáhlá oblast v Chile, kde historicky sto let nepršelo, a na tom byl Dakar v Jižní Americe postavený," mrzí Veselého.

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarské ozvěny 2017

Člověk měl u těch neskutečných dun respekt před přírodou, vypráví Veselý

"Startovalo se vesměs v Argentině, tam jsme absolvovali dva dny, přejeli jsme Andy a gros té rallye se odehrávalo v Atakamě. Byly tam neskutečně široké terény, tři sta kilometrů gigantických, stovky metrů vysokých dun, kde člověk přijel a měl respekt před přírodou. Tam člověk absolvoval sedm, osm dní, přejeli jsme Andy a cíl byl vesměs zase v Argentině," popisuje Veselý.

Rozdíl mezi dřívějšími a posledními závody je však zřetelný. "V minulé a letošní rallye, kdy je v Argentině daleko více etap, je daleko větší šance, že natrefíte na déšť. A co se týče Bolívie, tam je to vysokohorská turistika a já jsem teplomilný člověk," usmívá se český motocyklista.

Počasí a přírodní podmínky v Bolívii budou letos klíčovými prvky, které podle Veselého rozhodnou o vítězích a poražených. "V Bolívii se bude lámat chleba, protože dnes mají cíl v Tupize a Bolívie je vysokohorská země. Loni jsme závodili ve 4600 metrech a kyslíku je tam opravdu málo, což se podepisuje na výkonu jezdců i strojů. Někdo to snáší lépe, někdo hůř, ale je to opravdu znát," upozorňuje Veselý.

Podle českého motocyklisty je jízda v Bolívii často boj o přežití. "Počasí je tam naprosto nepředvídatelné. Odstartovali jsme speciál, bylo krásně, dvacet stupňů, a během několika minut začaly padat kroupy a začalo sněžit. Počasí se mění opravdu z minuty na minutu a je to pro jezdce opravdu těžké," říká Veselý.

Obdivuji Klymčiwa za cílevědomost a houževnatost, říká Veselý

Vyprávět by o tom mohl i Ondřej Klymčiw, který se musel vypořádat s těžkým zraněním, jež utrpěl na loňském Dakaru. Klymčiw, který je momentálně na třiadvacátém místě, si poranil pánev, měl vykloubenou kyčel, problémy se slezinou a hrudníkem.

"Obdivuju jeho cílevědomost a houževnatost, že tělo dal dohromady během půl roku a byl schopný se postavit na start dalšího Dakaru," vysekává Klymčiwovi poklonu Veselý. "Já jsem neměl tak těžké zranění jako on před dvěma lety, ale dodnes se mi to nepodařilo dát stoprocentně dohromady tak, abych tu motorku dokázal suverénně vést," naráží Veselý na své vlastní zranění, kdy si utrhl dva svaly v rameni a třetí si natrhl.

Tato velká nesnáze ale mohla Klymčiwovi podle Veselého paradoxně i pomoci, byť zůstává zaryta v hlavě. "Zranění jednak strašně bolí a člověk na té motorce daleko více přemýšlí a méně riskuje, aby si to zranění znovu nepřivodil," líčí Veselý.

"Ondra při své první účasti na Dakaru podle mého jel hodně přes šroubek a dopadlo to, dojel jako nejlepší český motocyklista. Ale loni se mu to vymstilo a myslím si, že ty pády člověka trochu srovnají a přestane tolik riskovat. Ví, že důležité je dojet do cíle," myslí si český motocyklista, podle kterého nejspíš ze šesti českých motocyklistů dojedou do cíle tři. "Samozřejmě bych si přál, aby z našich jezdců dojelo co nejvíc, statisticky je to ale většinou tak, že jich dojede polovina."

Engelovi jsem říkal, ať ve třetí etapě zabere, že budu v televizi, směje se Veselý

Průběžně o jedenáct míst za Klymčiwem je momentálně i Milan Engel, který ve třetí etapě zajel nejlépe z českých motocyklistů na 24. příčce. Podle Veselého se Engel zvedl po těžkém začátku.

"Milan podle mě udělal chybu v prologu, kde podcenil kaluž a vzal ji napřímo a zůstal tam. Malinko ztratil, propadl se ve startovní listině dozadu a dalo mu velkou práci dostat se přes prášící čtyřkolky. To je pro motorkáře úplně smrtelná záležitost, ta čtyřkolka práší na silnici možná víc než auto a je ji složité předjet. Nicméně podle mě se mu to povedlo, rozjíždí se," těší českého reprezentanta.

Předtím, než Engel vyrazil za oceán, mu Veselý dal důležitou radu. "Krátce před odjezdem jsme měli takový mítink a řekl jsem mu: 'Milane, nejezdi naplno, jeď 80 % toho, co umíš, je to dlouhé a počítají se závodníci, kteří jsou v cíli. Chyť si svůj rytmus a drž ho.' Říkal jsem mu, že jdu pátého ledna do televize, tak ať tu třetí etapu malinko přidá, ať je o čem mluvit. A vidím, že to dodržel a posouvá se dopředu, takže já jsem spokojený," směje se Veselý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články