Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Prokop řešil rozpálený motor. Neudržím ani nohy na pedálech, hlásil

San Miguel de Tucumán – Jediný Čech v kategorii automobilů Martin Prokop je po úterní etapě patnáctý, musel však řešit velké problémy s vozem. Motor nově postaveného fordu se přehříval a zkušený jezdec přiznal, že byl rád, že dojel do cíle.

Martin Prokop měl cestou do bivaku co dělat, aby motor uchladil
zdroj: Facebook autor: @MartinProkopOfficial

"Od startu jsme měli problémy s motorem, posledních 190 km bez výkonu, dokonce se to několikrát úplně zastavilo. Nevím, na kolik to jede válců, ale všechny to fakt nejsou. Venku je 50 stupňů, v kabině přestala fungovat klimatizace, jsme úplně vyřízený. Motor tak hřeje, že neudržím ani nohy na pedálech, jak jsou rozžhavené," uvedl Prokop.

"Zjistilo se, že motor stávkoval a přehříval se kvůli poškození chladicího systému. Voda byla na 130 stupních a olej přes 160. Doufáme, že motor není moc načatej a zvládne to. Dnes se škrábeme do nadmořské výšky 5000 metrů, takže ho budeme dost potřebovat," uvedl Prokop.

Martin Prokop: "Hnedka na začátku správnej Dakárek. Ale tohle jsem nečekal."

Kubiena přeskočil Macháčka

Na pozici nejlepšího českého jezdce v kategorii čtyřkolek se posunul Tomáš Kubiena, který je průběžně sedmý se ztrátou necelých 13 minut na nejrychlejšího Pabla Copettiho z Argentiny. "Jsem šťastný. Mám za sebou dobrý úvod premiérového startu na Dakaru. Bylo to ale hodně náročné, zejména prvních 39 kilometrů. V druhé etapě se mi vedrem doslova vařil benzin," uvedl jezdec týmu Moto Racing Group.

Pětinásobný vítěz čtyřkolek Josef Macháček klesl na 15. místo, výsledky ale zatím neřeší. "První pořádná dakarská etapa, na které se bude muset navigovat, je na programu ve středu. Důležité je, aby nám vydržela technika. Je to o tom, aby se etapy dokončovaly. Na soupeře v této chvíli nekoukám a soustředím se sám na sebe," řekl devětapadesátiletý jezdec.

Kvapil pomáhal, pak havaroval

Mezi motocyklisty je na tom nejlépe Ondřej Klymčiw, jenž figuruje na 21. místě. Závod již skončil pro Lukáše Kvapila, který se zranil při pádu a na ošetření do bivaku jej dopravil vrtulník. "Lukáš nejprve pomáhal jinému závodníkovi, který byl v bezvědomí. Bohužel o několik kilometrů dále na rozbité trati sám havaroval," uvedli zástupci týmu Big Shock Racing. Kvapil má poraněný nos a rameno.

Stoprocentně fit není ani David Pabiška, kterému poranil nohu vytékající benzin z nádrže. "Myslel jsem, že to vzdám, protože to bylo velmi nepříjemné. Mám tam velký flek a je to dost bolestivé. Dakar je tak dlouhý, že se to do konce určitě zahojí," řekl Pabiška, který startuje na Dakaru podesáté. V průběžném pořadí mu patří 35. pozice.

Je nám líto, video expirovalo.
Z Dakaru odstoupil Kvapil, Kolomý klesl na 3. místo
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články