Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nachtigall: Na jezdcích se začíná projevovat únava a chyby přicházejí

Praha – Začátek druhého týdne Rallye Dakar českým jezdcům příliš nevyšel. Ze hry o přední příčky vypadl dosud nejlepší český kamionista Martin Kolomý a jediným českým zástupcem v elitní desítce tak zůstal Jaroslav Valtr, kterému naopak poslední dvě etapy nadmíru vyšly. Problémy se nevyhnuly ani kategorii motocyků, po nepříjemné nehodě musel odstoupit Ondřej Klymčiw a kolaps postihl Ondřeje Lhotského. Podle ředitel českého Offroad maratonu Ondřeje Nachtigalla se v druhé polovině Dakaru začíná už výrazně projevovat únava a nedostatek regenerace.

Rallye Dakar
zdroj: ČTK/Jerome Prevost via AP, Pool

Kolomý po technických problémech v pondělní etapě ztratil přes tři hodiny a přišel o šanci bojovat o umístění na stupních vítězů. "Martinovi snad každý přeje velký úspěch, už kvůli tomu, co všechno má na Dakaru za sebou. Jeho problémy se zády, to byl opravdový masakr, a jen svou vůlí se z toho dostal a dotáhl celý tým tam, kde dneska je. Dokázal, že může jet na špici závodu, ale bohužel v tomhle závodě nevíte, co se stane v příští minutě," říká Nachtigall.

Naopak Macík se při svém teprve druhém startu za volantem kamionu stále drží těsně za první desítkou. "Ukazuje, že má na to, aby zajel dobré umístění, ale to nejtěžší na Dakaru ho teprve čeká, další dvě etapy budou rozhodovat. Martin je ale skvěle připravený, má za sebou už Dakar jak v kamionu, tak na motorce, i u nás v maratonech toho odjezdil spoustu, takže pokud nezaboduje letos, tak v příštích dvou letech určitě," soudí Nachtigall.

Je nám líto, video expirovalo.
Dakarské ozvěny

V deváté etapě vypadl Klymčiw, který byl transportován do nemocnice se zlomenou nohou. A při své premiéře v Argentině nedojede do cíle ani Lhotský, který skončil kvůli dehydrataci na kapačkách. "První týden závodu byl spíš rallyeový, těžký terén mají jezdci teprve před sebou. A v těch podmínkách, v jakých závodníci jsou – zima v horách, vedro v poušti, tak se tělo unaví. Navíc když se přes noc něco opravuje, tak ani nestihnou zregenerovat do druhého dne. Takže únava se začíná jednoznačně projevovat," konstatuje Nachtigall.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články