Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Kopřivnické tatry se připravují na Rallye Dakar

Kopřivnice – Český tým Bonver Dakar Project trénuje v Kopřivnici. Zkouší nové vozy Tatra Jamal, se kterými pojede nejtěžší terénní závod světa, Rallye Dakar. Závodníci se připravují na jízdu blátem, písečnými dunami i ve skalnatém terénu. Do francouzského přístavu Le Havre závodníci pojedou v úterý. Dakarská rallye startuje čtvrtého ledna.

Je nám líto, video expirovalo.
České tatrovky typu Jamal se brzy vydají na Dakar

Už za pár dní budou Tatry v útrobách zaoceánské lodi cestovat do Buenos Aires. Právě tam startuje další ročník Dakarské rallye. Vozy pojmenované po ruské řece si na ní odbydou svou premiéru. Mají být rychlejší a bezpečnější. "Dáváme si záležet úplně na všem. Ta auta jsou skutečně velice dobrá a myslím si, že mají na to, aby proháněly ruské kamazy," soudí Tomáš Vrátný.

Pod kapotou se skrývají nádrže na osm set litrů paliva, dvě náhradní pneumatiky, které mechanici dokážou vyměnit za 15 minut, ale také tažné lano. "Na boku auta je jeden jednolitý prostor a máte tak dobrou dostupnost všech základních věcí, které v autě potřebujete mít. To znamená palivových nádrží, věcí, které se týkají převodu a vzduchařiny. Jediné, co máme pod kapotou schované je motor," vysvětluje šéftechnik týmu Milan Holáň.

Kromě stovek kilometrů za volantem musí řidiči zvládnout i fyzickou přípravu. Nejzkušenější závodník týmu Kazach Artur Ardavičus ví, že dakarská rallye je hlavně kolektivní sport. "Na Dakaru je nejdůležitější stoprocentní kooperace. Práce celého týmu, to je čtyřicent procent úspěchu," myslí si Ardavičus.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články