Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Veselý: Dakar se letos blíží spíš hard enduru

Praha – Nikoliv úplně vlastní vinou se stal Jan Veselý prvním českým "odpadlíkem" na letošním ročníku Rallye Dakar. Kvůli chybné navigaci pořadatele skončil už ve třetí etapě stejně jako dvě desítky dalších motocyklistů v kaňonu, ze kterého nebylo cesty zpět. Veselý přečkal nebezpečnou situaci bez úhony, jeho stroj ale musela vytáhnout helikoptéra a závod pro něj skončil.

Motocyklista Jan Veselý na Rallye Dakar
zdroj: AP autor: Victor R. Caivano

Organizátoři se rozhodli udělat letošní Dakar náročnější než ty předchozí rallye a oddělili trasy motorkářů od kamionů a automobilů. Zároveň ale podle Veselého nezvýšili počet pořadatelů. "Ten třetí den bylo v roadbooku asi 13 stran změn a těsně před koncem etapy, kdy naše navigace ukazovala už přímo cíl, stál u ústí kaňonu pořadatel a ukazoval nám přímo do něj. Jak se bohužel ukázalo, ani on sám nevěděl, kudy přesně trasa vede," líčí Veselý.

Spolu s Veselým se do bezvýchodné situace dostali i někteří přední jezdci jako druhý z loňského ročníku Ruben Faria nebo dvojnásobný vítěz kategorie čtyřkolek Marcos Patronelli. "Kaňon se asi po pěti kilometrech začal zužovat a končil soutěskou, která byla široká asi půl metru a už nešla projet. Zpátky jsme také nemohli, protože kamenitý podklad se smekal a ačkoliv jsme se snažili si navzájem pomoci, tak všechny pokusy byly marné. Nakonec se z té dvacítky podařilo vyjet snad jen jednomu jezdci," doplňuje Veselý.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Janem Veselým a Jiřím Zítou

Probíhající ročník se podle Veselého blíží spíše hard enduru než klasické rallye. "Ty etapy, co jsem projel, byly hodně obtížné. Do těch kopců, do kterých nás pustili, jsem se zatím dostal jen na enduru. Na rallye jsem nezažil kopec, který nešel vyjet ani na jedničku a musel jsem si pomáhat spojkou, abych se vůbec dostal nahoru. Situaci navíc nijak neulehčovala ani nadmořská výška kolem 4 500 metrů. Ale netroufám si říct, jestli je to hranice možného. Je fakt, že ve sportu obecně se limity stále posouvají. Letos to ale bylo hraniční, což je vidět i na tom, že ze 174 startujících motocyklů už jich pokračuje jen osmdesát," hodnotí Veselý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články