Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plechatý: Mrzí mě, že na Dakaru nemůžu být

Praha – Když se řekne Rallye Dakar, většina lidí si vybaví tři závodní kategorie: motorky, auta a kamiony, ale k legendárnímu závodu již dlouhá léta patří i kategorie quadů neboli čtyřkolek. Česká republika v nich dříve slavila velké úspěchy, když Josef Macháček tuto kategorii vyhrál hned pětkrát. Dvakrát se dakarské rallye zúčastnil i Michal Plechatý, který však tento ročník sleduje pouze z tepla domova.

Martin Plechatý
zdroj: ČT sport

"Jsem z toho trošičku smutný, že na Dakaru nemůžu být, ale já jsem s tím tak trochu počítal, že letos nepojedu, takže to zklamání není takové. Doufám, že příští roky si to vynahradím," prohlásil Plechatý, který na Dakaru jel naposledy v roce 2010, ale musel odstoupit kvůli vážné nehodě.

"Vyčkával jsem, jaké budou vůbec předpisy pro dálkové závodění. V současnosti jsem konečně našel čtyřkolku, na níž jede na Dakaru Van Biljon z JAR a nevede si vůbec špatně. Včera, myslím, obsadil třetí místo," řekl Plechatý.

Kromě Dakaru je na programu v tomto ročníku celá řada dalších závodů a Plechatý již má náplanovanou účast hned na několika z nich. „Co se týká motorek a čtyřkolek, tak závodů je spousta. Já pro letošní rok plánuju závod MS Bajas, jenž se skládá přibližně ze sedmi podniků. Kromě toho si vyberu zhruba další 3 až 4 delší závody, kde bych chtěl čtyřkolku hlavně otestovat," prozradil svoje plány český závodník.

Kategorii čtyřkolek zatím kraluje Argentinec Patronelli 

Prozatímním suverénním lídrem mezi čtyřkolkáři je Argentinec Patronelli, jenž má po sedmé etapě před druhým Casálem z Chile náskok již 1 hodinu a 14 minut. "Marcus je nejlepším a nejuznávanějším závodníkem v Argentině a Jižní Americe vůbec. Je na něm dobře vidět, že má velké množství zkušeností a ví, že si má rozložit síly na celý závod. Našel od začátku skvělé tempo. V první etapě před sebe pustil ty divočejší čtyřkolkáře, kteří se chtěli ukázat. Nasadil hodně rychlé tempo, jehož se drží, a má můj obdiv. Nedělá chyby a jede stabilně," pochválil vítěze Dakaru z roku 2010 Plechatý.

Dvaatřicetiletý závodník sice ve včerejší etapě ztratil půl minuty, ale suverénním způsobem kontroluje celou soutěž.

"Podle mě je to jeho taktika, kdy si před sebe pustí o něco pomalejšího jezdce, a on si tak nemusí hledat stopu a vidí, jak před ním jede. Kdyby na něj někdo začal tlačit, tak by znervózněl, avšak nyní tu potřebu zrychlovat a hnát se dopředu nemá a zvolil taktiku opatrné jízdy a myslím si, že je to dobře," řekl Plechatý.

Mauro Patronelli
zdroj: ČTK autor: FELIPE TRUEBA

Mezi čtyřkolkami se daří i Polákům

Výbornými výsledky se na Dakaru prezentují i čtyřkolkáři z Polska, jmenovitě Rafal Sonik a Lukasz Laskawiec, kteří jsou prozatím na třetí, respektive sedmé příčce. "Lukasz je pořád mladý kluk, má kariéru před sebou. Myslím si, že zvolil na začátku špatnou taktiku, když byl poněkud opatrnější, a teď má ztrátu, která se mu bude těžko dohánět," hodnotil výsledky sedmého Laskawiece Plechatý.

Je nám líto, video expirovalo.
Kolomý měl nezaviněnou nehodu, na Dakaru ale pokračuje

"Je vidět, že je to mladý kluk. On je v jedné etapě schopný zajet úplně hvězdný čas a v druhé úplně vyhoří. On toho má pořád hodně před sebou a já věřím, že za pár let bude patřit k úplné špičce," prohlásil expert České televize Pavel Kubíček.

To Rafal Sonik je o poznání zkušenější jezdec, který při nehodě v roce 2006 málem přišel o ruku, a i přes dlouho pauzu se opět vrátil do sedla čtyřkolky. Rafael je výborný a zkušený jezdec. Ta nehoda ho hodně posunula. Je vidět, že jede víc hlavou než to, co jezdil dříve. A výsledky tou odpovídají. Již tolik neriskuje a pomalu se posouvá žebříčkem dopředu. Nyní je na třetím místě, což je výborné umístění," řekl o Sonikovi Plechatý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články