Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Pešek dojel v Doningtonu dvanáctý, Abraham bral body za 14. místo

Donington (Británie) – Italský závodník Andrea Dovizioso vyhrál po pádu Valentina Rossiho a Jorgeho Lorenza motocyklovou Velkou cenu Spojeného království v Donington Parku v kategorii Moto GP. V kategorii do 250 ccm zvítězil v závodě na mokré trati Japonec Hiroši Aojama, na body dosáhli oba čeští jezdci – dvanáctý Lukáš Pešek i čtrnáctý Karel Abraham. Závod v nejnižší kubatuře do 125 ccm byl kvůli dešti přerušen, nakonec ho vyhrál Španěl Simón. Blízko k bodům měl Lukáš Šembera, ale nakonec skončil sedmnáctý. Karel Pešek, který startoval na divokou kartu, nedojel do cíle.

Motocyklové závody
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Doviziosovi na hondě pomohly k vítězství především potíže soupeřů. Upadli totiž favorizovaní jezdci yamahy Rossi a Lorenzo, potíže měl i Dani Pedrosa (suzuki). Za Italem, který v Doningtonu předloni slavil i své dosud poslední vítězství (tehdy ještě v kategorii do 250 ccm), dojeli do cíle Edwards (yamaha) a de Puniet (honda). Postavení v čele šampionátu si upevnil Rossi, kterému se podařilo vrátit se do závodu a dojel na pátém místě.

Mokrá trať zkomplikovala cestu do cíle mnoha závodníkům v nižších kubaturách. Karel Abraham ve "čtvrtlitrech" figuroval po startu na pátém místě, poté ale upadl a po následné návštěvě boxů byl rád za konečnou čtrnáctou příčku. Na mokrou trať si stěžoval i Pešek, který jel svou jubilejní stou Velkou cenu. "Škoda, že pršelo, protože během víkendu motorka fungovala velmi dobře a v trénincích jsem se držel celkem vpředu. Dnes to ale bylo dost složité. Na začátku jsem moc necítil zadní pneumatiku, a tak jsem nemohl jet rychleji. Potom, když trať osychala, se to zlepšilo a já jsem mohl zrychlovat, ale to už se s tím moc dělat nedalo. Proto jsem jel hlavně na jistotu," uvedl Pešek po závodě v tiskové zprávě.

Zisk dvou bodů udržel Abrahama na 15. pozici průběžného hodnocení MS, Pešek klesl na 13. příčku, když ho přeskočil dnes pátý Francouz Mike Di Meglio.

V kubatuře do 125 ccm byl Lukáš Šembera blízko prvního bodového zisku v kariéře. Ještě v posledním kole byl na 15. místě, za které by získal premiérový bod, ovšem nakonec dojel na sedmnácté nebodované pozici. Závod, který byl jedenáct kol před koncem přerušen kvůli dešti a následně odstartován na posledních pět kol, vyhrál Španěl Julián Simón. Upevnil si tak pozici v čele průběžného pořadí šampionátu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články