Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Okruh ve Fudži se kvůli krizi vzdal závodu formule 1

Tokio - Kvůli celosvětové krizi se příští rok a ani v dalších letech nepojede Velká cena Japonska formule 1 na okruhu ve Fudži. Automobilka Toyota, která je majitelem trati, se v rámci úsporných opatření vzdala práv na pořádání závodu. Toyota očekává, že v tomto finančním roce, který skončí v březnu, vykáže rekordní provozní ztrátu 850 miliard jenů (165 miliard korun).

"Pořádání Grand Prix se pro nás stalo mimořádně obtížné, neboť čelíme zničujícímu ekonomickému prostředí a jsou patrné jen malé náznaky, že se situace zlepší," uvedl zástupci společnosti Fuji Speedway v prohlášení. "Bylo to srdcervoucí rozhodnutí vzdát se závodu jen tři roky poté, co jsme ho získali," uvedl šéf okruhu Hiroaki Kato.

Hiroaki Kato, šéf okruhu

"Bylo to srdcervoucí rozhodnutí vzdát se závodu jen tři roky poté, co jsme ho získali."

Poprvé se ve Fudži jela Grand Prix v roce 1976, ale po nehodě Gillese Villeneuvea, při níž zemřeli dva diváci, byla ze seriálu vyřazena. Od roku 1986 se závody formule 1 jezdily v Suzuce, předloni se však vrátily do Fudži. Letošní Velká cena Japonska se jede opět v Suzuce a poté se měl závod konat střídavě tam a ve Fudži.

"V této chvíli není jasné, jestli se závod v příštím roce pojede někde jinde v Japonsku," uvedl mluvčí okruhu ve Fudži Keiiči Sato.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články