Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Bartoš a Hanák znovu triumfovali při ME v Nové Pace

Nová Paka (Jičínsko) - Čeští autokrosaři Petr Bartoš a Ladislav Hanák zopakovali své triumfy v závodě mistrovství Evropy v Nové Pace. Oba reprezentanti se zároveň po čtvrtém podniku šampionátu drží v čele průběžného pořadí; Bartoš vévodí královské divizi III do 4000 ccm, Hanák je nejlepší ve slabších šestnáctistovkách. Pouze v divizi I tak tradičně nevyhrál domácí zástupce, Václav Fejfar byl druhý za suverénním Rusem Vadimem Makarovem.

Velkého vítězství dnes v Mecce tohoto sportu dosáhl zejména Bartoš, jenž v Nové Pace uspěl počtvrté za sebou a popáté v kariéře. Tentokrát však byl pro něj závod hodně emotivní, neboť mu před týdnem zemřel otec a jezdec byl odhodlaný udělat vše pro to, aby vyhrál na jeho počest. A nakonec se mu to po bezchybné finálové jízdě povedlo. "Byl jsem odhodlaný udělat všechno. Jel bych po dvou, jednom kole. Všechno mi bylo jedno. Táta mi všechno dal a já bych mu dnes všechno nechal," uvedl Bartoš.

Jeho červenou buggynu zdobily fotky otce Jiřího, který byl také vynikajícím autokrosařem. "Nebýt jeho, tak bych o autokrosu ani nevěděl. Myslím si, že se seshora dívá a vidí, že jsme mu všechno vrátili," uvedl dojatý Bartoš.

Ve finále sváděl od startu tvrdý souboj s Němcem Berndem Stubbem, úřadujícího evropského šampiona však udržel v klíčové první zatáčce za sebou a nepustil jej před sebe ani nikde na trati. "Bylo to natěsno. Moje Baruna (auto) ale jela jako o život a motoricky jsme byli lepší (než Stubbe). Bylo to parádní," dodal Bartoš. Třetí místo vybojoval Martin Švábenský.

Nová Paka je jeden z nejkrásnějších závodů sezony, říká Hanák

Slabší divize IIIA do 1600 ccm byla nejpočetněji zastoupená, na startu se objevilo 41 jezdců. I díky tomu do finále postoupili Ladislav Hanák, Jiří Svoboda a Chris Waldschmidt z Nizozemska s třemi prvními místy z rozjížděk. Poprvé se tak utkali až ve finále, kde se na úvod nejvíce dařilo Waldschmidtovi. V třetím kole se však do čela dostal Hanák a jako první také projel cílem. Na stupních vítězů jej doplnili Vít Nosálek a Marek Sekanina.

"Je to perfektní a máme z toho velkou radost. Nová Paka je jeden z nejkrásnějších závodů sezony, co se týká divácké kulisy. Vyhrát tady je trošičku bonus oproti ostatním závodům," řekl Hanák, jenž si připsal první letošní triumf v ME. "Byl to náš cíl. Naposledy jsme totiž na Evropě vyhráli před rokem taky právě tady, proto jsme se chtěli zde opět zahájit vítěznou sérii," přiznal úřadující kontinentální šampion.

Nejméně úspěšná byla plechová auta

Z českého pohledu byla tradičně nejméně úspěšná divize I, takzvaná plechová auta. Letos však byl blízko triumfu Fejfar. Ve Štikovské rokli v rozjížďkách suverénní Makarov totiž nastoupil na start až na poslední chvíli. "Měl jsem technické problémy. Nedařilo se mi to natočit. Pak se to povedlo, ale poslední dvě kola jsem málem už nedojel," uvedl Makarov, jehož Škoda Fabia poté definitivně vypověděla službu krátce po závodě.

Evropský šampionát pokračuje pátým dílem 11. a 12. července v německém Matschenbergu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články