Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Soud odmítl protest Ferrari proti omezeným rozpočtům v F1

Paříž - Francouzský soud odmítl protest Ferrari proti pravidlům Mezinárodní automobilové federace (FIA) pro příští sezonu. Slavná italská stáj už dříve pohrozila, že pokud vstoupí platnost regule umožňující přijmout týmům omezený rozpočet, nepřihlásí se na rok 2010 do seriálu formule jedna. Stáj Ferrari, která je mluvčím nespokojených týmů, podnikla právní kroky proti FIA po schůzce minulý pátek. Na ní se zástupci týmů, promotér šampionátu Bernie Ecclestone a prezident federace Max Mosley neshodli na řešení sporu.

Nové pravidlo spočívá v zavedení volitelného rozpočtového stropu ve výši 40 milionů liber, který FIA navrhla v rámci úsporných opatření. Týmy, které na něj přistoupí, budou mít více svobody v technologické oblasti než stáje s neomezeným rozpočtem.

Mosley: F1 přežije i bez Ferrari

To se nelíbí především týmům Ferrari, Renault, Toyota, Red Bull a Toro Rosso, které uvažují o tom, že se nepřihlásí do příštího ročníku mistrovství světa. Prezident FIA Mosley už dříve v reakci uvedl, že seriál F1 přežije i bez Ferrari.



Právníci týmu z Maranella tvrdí, že v případě zavedení pravidla se stane z formule jedna dvojúrovňový šampionát. Jejich dalším argumentem je fakt, že slavná italská stáj zaměstnává po světě 700 lidí, a proto v tak krátkém čase nemůže drasticky snížit rozpočet. 

FIA pod vedením Mosleyho zase prosazuje názor, že přežití formule jedna ve světové ekonomické krizi nutně vyžaduje škrty.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články