Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Enge po devíti letech nezískal Zlatý volant, porazil ho Vršecký

Praha - Devítileté kralování Tomáše Engeho v motoristické anketě Zlatý volant letos skončilo. Jediný český pilot, který se představil v závodech formule 1, prohrál v 32. ročníku ankety v kategorii kruhových závodů s vítězem loňského Evropského poháru tahačů Davidem Vršeckým.

David Vršecký
zdroj: ČTK autor: Zavoral Libor

K překvapení však došlo i v dalších kategoriích. Mezi "offroadisty" se poprvé prosadil reprezentant rallyekrosu - mistr Evropy v divizi 2 Tomáš Kotek. Zlaté volanty dále získali třetí muž takzvané juniorské kategorie mistrovství světa v rallye Martin Prokop, jenž dokázal porazit Romana Krestu i Jana Kopeckého, evropský šampion v závodech do vrchu v kategorii I Miroslav Jakeš a vicemistr světa v motokárách Libor Toman. Ten si zároveň odnesl Cenu Jiřího Sedláře pro nejlepšího jezdce do 23 let. 

Cenu Elišky Junkové získala první dáma nejen domácích kopců Gabriela Jermanová a spolujezdcem roku byl vyhlášen Prokopův navigátor Jan Tománek. Cena rychlosti, čili Speed Award, připadla po roční přestávce opět Engemu. Zkušený liberecký závodník zajel 14. června při čtyřiadvacetihodinovce v Le Mans jedno kolo průměrem 235,738 km/h. 

Do pomyslné Síně slávy českého automobilového sportu vstoupil další držitel Ceny Zdeňka Vojtěcha, průkopník truckerského závodění Jiří Moskal. 

Naopak vše při starém zůstalo v anketě Zlatá řídítka, kterou i potřetí ovládl Lukáš Pešek. Za patnáctým mužem mistrovství světa třídy do 250 ccm skončil účastník MS superbiků Jakub Smrž a třetí byl vicemistr světa ve freestylu Libor Podmol.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články